Bu 'doktor' bildiğiniz gibi değil! Köylüler ona 'şifa kaynağı' diyor
Adana'nın Feke ilçesinde köy halkının "doktor" olarak gördüğü, doğadan topladıkları sarı kantaron ve dağ kekiğinin hasadı yapılmaya başlandı.
Feke'nin yaklaşık 1200 rakımlı Gaffaruşağı Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, yaz aylarında doğadan topladıkları sarı kantaron ve dağ kekiklerini kendi ürettikleri zeytinyağıyla cam kavanozlarda yaklaşık 40 gün güneşte bekletiliyor.
Hazırlanan kantaron yağı özellikle yanık, kesik ve çeşitli cilt yaralanmalarında kullanılırken, kekik ise yemeklerde baharat olarak değerlendiriliyor, ayrıca çayı demlenerek tüketiliyor.
Köy sakinlerinden Atike Ersin (63), çocukluğundan bu yana kantaron ve kekiğin tarlalarında yetişen doğal doktor ve şifa olduğunu kaydederek kente uzak köylerde şifa kaynağı olduğunu kaydetti.

"KÖYLÜLER İLAÇ KULLANMAK YERİNE BUNU KULLANIYOR"
Doğadaki bitkileri "doktor" olarak gördüklerini ifade eden Atike Ersin, "Biz burada Gaffaruşağı Köyü'nde yaşıyoruz. Bildik bileli tarlamızda yetişen bu bitkilere doktor deriz. Dağlardan kekik, tarlalardan kantaron toplarız. Doğadaki şifayı toplayıp doğal ilaç yaparız. Yaralara ve mide ağrılarına iyi geldiği için kullanıyoruz. Kendi zeytin bahçemizden elde ettiğimiz zeytinyağıyla hazırlıyoruz. Cam kavanozlarda 40 gün, bazen iki aya kadar güneşte bekletiyoruz. Köylerde ilaç kullanmak yerine bunu tercih ediyoruz. Eşimin başı yaralandığında kanamasını kantaron yağıyla durdurduk. Yaklaşık 15 yıldır kullanıyoruz. Herkes kendi bahçesinden toplar, yağını yapar ve uzun yıllar kullanır. Kekiğin çayını mide için içer, yemeklerde de kullanırız. Biz burada 1200 rakımda doğal bir yaşam sürüyoruz." diye konuştu.
İzmir'de facia! 6 yaşında bir çocuk boğularak öldü
Vatandaş ayılara yanık yanık türkü söyledi! İşte viral olan anlar
Aydın'da cinayet ile biten dayak! Dehşetin görüntüleri ortaya çıktı

"TAMAMEN DOĞAL VE ORGANİK"
Gaffar Esat Ersin ise bölgede yetişen bitkilerin tamamen doğal olduğunu belirterek, "Bu bitkileri doğadan topluyoruz. Tamamen doğal ve organik. Ne kullandığımızı biliyoruz. Hem soframızda hem de günlük yaşamımızda değerlendiriyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR
4 Yorum Var-
Fatih
1 ay önce
Şikayet Et
Allah ölümden gayrı her derde derman vermiş, onu bulmak önemli o da bir ilim, İbni Sina çok büyük bir ilim adamıdır. Kitaplarını bulup okumak lazım...
Beğen
İlk beğenen sen ol
-
Misafir
1 ay önce
Şikayet Et
Ölüm kacinilmaz son yaratan bilir, önemli olan yaratanın emirleri doğrultusunda ve sağlıklı yaşamak
Beğen
Toplam 2 beğeni
-
mehmet
1 ay önce
Şikayet Et
Ölüm ecelle olur. Zamanı gelince herkes ölür
Beğen
Toplam 7 beğeni
-
kartal77
1 ay önce
Şikayet Et
Ozaman o koyde olen yok
Beğen
Toplam 1 beğeni
-
Kılçık
1 ay önce
Şikayet Et
Doktora gidende ölmüyormu
Beğen
Toplam 1 beğeni
-
RTEEBU
1 ay önce
Şikayet Et
Dalga geçme çok bilmiş...
Beğen
Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle