Uşak

Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri

14:35 14 Haziran 2016
Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri

Uşak Devlet Hastanesi Diyetisyeni Fatma Gül İlhan, ramazan ayında sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkılması, öğün sayısının artırılması, iftardan önce ılık su içilmesi gerektiğini belirterek iftar sonrası da mutlaka en az yarım saatlik yürüyüş yapılması gerektiğini belirtti.

Diyetisyen Fatma Gül İlhan yazılı açıklamada, ramazan ayında yaklaşık 15-16 saat yemek yenilmediğini, bu süre uzadıkça ve öğün sayısı azaldıkça metabolizmanın yavaşladığını, sağlık problemlerinin ortaya çıkabildiğini belirtti.

Sindirim sistemi hastalıklarına karşı oruç tutarken dikkat edilmesi gereken bazı hususların bulunduğuna işaret eden İlhan, mutlaka sahura kalkılması gerektiğini, gün içinde aşırı açlık duygusu hissedenlerin sahurda nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek, bulgur pilavı gibi mide boşalma süresini uzatan lifli besinleri tercih edebileceğini ifade etti.

İftara ise bir bardak ılık suyla başlanması ve ana yemek için 15 dakika beklenmesini önerdiğini bildiren İlhan, besinlerin mümkün olduğu kadar uzun çiğnenmesi gerektiğini vurguladı. İlhan, açıklamasında şunları kaydetti:

"Yapılan en büyük yanlış, çok hızlı bir şekilde çok fazla besin tüketilmesidir. Sahur ve iftarda mümkün olduğu kadar yavaş yemek yemeliyiz. Bir lokmayı ağzımızda mümkün olduğu kadar uzun çiğneyeceğiz. Beynimize 'doydum' diye mesaj gitmesi için 15-20 dakikaya ihtiyacımız var. Hızlı yemek kilo artışına ve iftar sonrası hazımsızlığa sebep olmaktadır. Bu durumu önlemek için orucumuzu bir bardak ılık su ve şeker içeriği yüksek olan hurmayla açmalıyız. İftara çorba ve bir dilim ekmekle başlanmalı bir süre ara verdikten sonra zeytinyağlı bir sebze yemeği veya et yemeği yoğurt ve salata ile devam etmeliyiz. İftardan sonra uyumayın, yürüyüş yapın. Yemek yedikten sonra uyumak, metabolizmanın çok yavaş çalışmasına neden olacağı için besinlerin yağa dönüşmesine yol açar. İftar sonrası 30 dakikalık yürüyüş yapılmalı. İftardan hemen sonra uyumak sindirim problemlerine neden olur."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.