Uşak

Cuma hutbesini işaret diliyle aktarıyor

12:25 08 Nisan 2017
Cuma hutbesini işaret diliyle aktarıyor

Uşak'ta, işitme engelli anne ve babasından 6 yaşında işaret dilini öğrenen Güven Önder, cuma vaazı ve hutbesini işaret diliyle aktarıyor.

Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işitme engelli anne babasından 6 yaşında işaret dili öğrendiğini, işaret dili tercümanı olarak 2 yıldır Aile ve Sosyal Politikalar Uşak İl Müdürlüğü'nde çalıştığını söyledi.

Önder, valilik, müftülük ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü çalışmaları neticesinde işitme engelli bulunan vatandaşlara her hafta Cuma günü hutbeyi aktarmaya çalıştığını belirtti.

Her hafta Yücetepe Camisi'ne 25 işitme engelli vatandaşın geldiğini anlatan Önder, "İşitme engelliler, işaret dili ile anlatım olmadan önce vaaz verilirken hutbe okunurken sadece izliyorlardı. Hutbeyi anlamadan Cuma namazını kılıyorlardı. Artık hutbeyi anlıyorlar ve mutlu oluyorlar. Gayet güzel tepkiler almaya başladık. Onlara faydalı olabildiğimiz için çok sevinçliyim." diye konuştu.


- "Mesleğimi anne ve babamdan öğrendim"

Annesinin ve babasının da işitme engelli olduğunu anlatan Önder, "Annem küçük yaşta geçirdiği menenjit hastalığından dolayı işitme yetisini yitirmiş. Babam ise doğuştan işitme engelli. Annem ve babam işaret diliyle birlikte kelimeleri söyleyebiliyorlar. Onlar işaret dilini kursta öğrenmişler. Anne ve babam küçük yaştan itibaren bana işaret dilini öğretmeye başladılar. Tabi ki zor oldu ama kelimelerin işaret dilindeki karşılığını öğrendikçe bende kendimi geliştirdim ve işaret dilini öğrendim. Bu sayede mesleğimi, anne ve bamdan küçük yaşta öğrenmiş oldum. " ifadelerini kullandı.

İşitme engelli olan babasının daha önce Cuma namazlarına gittiğinde vaaz ve hutbeleri anlamadığını belirten Önder, şunları söyledi:

"Liseden mezun olduktan sonra halk eğitim kursunda işaret dili sertifikası aldım. Uzun zamandır mesleğim olan işaret tercümanlığını ibadet yolunda gönüllü olarak yapmak ve işitme engelli vatandaşların sorunlarını gönüllü olarak çözüme kavuşturmak çok onur verici. Ayrıca babamda Cuma namazlarına gittiği zaman vaaz ve hutbeleri anlamıyordu. Artık o da camiye gelip namaz kılıp, hutbeyi izleyecek. Ben engelli vatandaşlara böyle bir hizmet vermekten büyük mutluluk duyuyorum. "


- "Çok güzel dönüşler aldık"

Uşak İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Asım Demirayak ise, işitme engellilerin yaşadığı sorunların çözümü için çalıştıklarını ifade etti.

İbadet eden engellilerin iletişim problemi yaşadığını anlatan Demirayak, "Daha önce camide anlatılanları anlayamıyorduk. İşitme engelli arkadaşlarımız ibadetlerini tam anlamıyla yerine getirdikleri için çok mutlu ve çok sevinçliler. Çevremdeki işitme engellilere işaret dili ile hutbenin anlatıldığını belirttim. Onlar da çok sevindi. Bu camiye gelmek isteyen çok arkadaşım da var, şu an burada cumaya katılan sayımız 20-25 arasında ama daha da artacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Din görevlisi Yüksel Cicek ise, Kuran-ı Kerim'de, insanlara işaret diliyle de tebliğ yapılması gerektiğinin yazıldığını ifade etti.

İşaret diliyle de tebliğ yapılması gerektiğinin Al-i İmran suresi 41. ayet ve Meryem suresi 10. ayetinde geçtiğini belirten Cicek, "Hz. Zekeriya'nın üç gün, üç gece boyunca dili tutulmuştur. Hz. Zekeriya'nın insanlarla konuşacak durumunun olmamasına rağmen, Allah'ı rahatlıkla zikr ve tesbih ettiğine yer verilmiş. Burada insanların hangi durumda olursa olsun ibadetlerini yerine getirmesi gerektiğine vurgu yapılır." diye konuştu.

Müftülüğe gelen talimat üzerine işitme engelli vatandaşları camide topladıklarını, işaret dili ile vaaz vermeye başladıklarını anlatan Cicek, şu değerlendirmede bulundu:

"Buradaki amaç toplumdaki her kesime ulaşmak. Görme, işitme ve bedensel engelli arkadaşlara dinin emirlerini öğretebilmek en güzel amaç olmalı. Çok güzel dönüşler aldık. İşitme engelliler, işaret dili ile anlatımın birkaç camide yapılmasını istiyorlar. "



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.