Uşak

Yaşlılar ile "Gönül bağı" kuruyorlar

11:15 03 Mayıs 2017
Yaşlılar ile "Gönül bağı" kuruyorlar

SONER KILINÇ - Uşak Üniversitesinde eğitim gören bir grup kız öğrenci, "Gönül bağı" adını verdikleri ziyaretler ile yalnız yaşayan yaşlıların evlerini temizliyor, son demlerini yaşayan bu insanların mutluluklarını, özlemlerini ve hüzünlerini paylaşıyor.

Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri Ferda Yavaş ve Büşra Demirkılıç, bir süre önce belediye ile irtibata geçerek yalnız yaşayan, bakıma muhtaç yaşlıları ziyaretlere başladı.

Yanlarında getirdikleri temizlik malzemeleriyle evleri temizleyen 2 öğrenci, bu faaliyetlerine daha sonra öğrenci yurdunda kaldıkları diğer arkadaşlarını da dahil etti. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Uşak İl Müdürlüğü de gönüllü öğrencilerin temizlik malzemesi ihtiyacını karşıladı.

Ziyaretlerinde sadece temizlik yapmakla yetinmeyen gönüllü öğrenciler, tek başına yaşayan yaşlıları sohbetleriyle yalnızlık duygusundan uzaklaştırmayı amaçlıyor.

Yavaş ve Demirkılıç'ın "Gönül bağı" adını verdikleri bu ziyaretlere dahil olan öğrenci sayısı 40'a ulaştı.

Yavaş, bu işe girişirken Uşak Belediyesinin yaşlıların evlerini temizlemeye yönelik çalışmasından esinlendiklerini söyledi.

Boş zamanlarında yalnız yaşayan yaşlıları ziyaret etme kararı aldıklarını dile getiren Yavaş, "İlk başta arkadaşım Demirkılıç ile bu işe başladık ama daha sonra sayımız 40'a kadar çıktı. Ziyaretleri 6-7 kişilik gruplar halinde yapıyoruz. Belediyeden aldığımız adreslere gidip evlerin temizliğini yapıyoruz, yaşlılarla sohbet ediyoruz, sorunlarını dinliyoruz. Şimdiye kadar 8 ev ziyaret ettik, gönüllü sayımıza göre programımızı sıklaştıracağız. Aynı evi ikinci kez ziyaret ettiğimizde çektiğimiz fotoğrafları yanımızda götürüyoruz, çok mutlu oluyorlar." dedi.

Demirkılıç ise evlerinde görüştükleri yaşlıların ziyaretten çok memnun olduğunu ifade etti.

Kendilerini kapıda gören yaşlıların bir hayli şaşırdığını anlatan Demirkılıç, şöyle konuştu:

"Hep beraber evi tepeden tırnağa temizliyoruz. Bazen yemek yapıyoruz. Sohbet ettiğimiz yaşlıların mutluluğu gözlerinden okuyor. Bir gün hepimiz yaşlanacağız, onların yalnızlığına ortak olduğumuz için çok mutluyuz. Daha doğrusu onları sevindirdiğimiz için kendimizi şanslı hissediyoruz. Bugün 40 kişiye çıktık ki gerçekten bunun önemli bir sayı olduğunu düşünüyorum."

- "Bir dahaki ziyareti iple çekiyorum"

Şerife Yeşilçimen (75) ise 20 gün önce eşini kaybettiğini belirterek, öğrencilerin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Eşinin vefatıyla evinde tek başına yaşamaya başladığını vurgulayan Yeşilçimen, "Kızlarım gelince çok mutlu oldum, evi tertemiz yaptılar inanın acım hafifledi. Yine geleceklerini söylediler, bir dahaki ziyaretlerini iple çekiyorum." ifadelerini kullandı.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Uşak İl Müdürü Tahir Emre Can ise öğrencilerin gönüllü çalışmasına destek olduklarını belirtti.

Öğrencilerin, yalnız yaşayan yaşlılarla gönül bağı kurduğunu kaydeden Can, "Öğrencilerin büyük bölümü yurtta kalıyor. Onlara zaman zaman bizler de eşlik ediyoruz. Öğrencilerimiz evlerin temizliğini yapmanın ötesinde yaşamlarının son günlerini yalnız geçiren bu insanların mutluluklarını, özlemlerini, hüzünlerini paylaşarak gönül bağı kuruyor, yaşama tutunmalarına katkı sağlıyor." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.