Uşak

Kurbanda damızlık olmayan hayvan kesilebilecek

15:03 28 Ağustos 2017
Kurbanda damızlık olmayan hayvan kesilebilecek

Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz, veteriner hekimlerden alınan "damızlık olamaz" raporu ile kurbanda dişi hayvan kesimi yapılabileceğini söyledi.

Yılmaz, Uşak 3. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı'nda yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının dişi hayvan kesimi ile ilgili yaptığı düzenlemenin vatandaşlar tarafından yanlış yorumlandığını söyledi.

Bakanlığın yaptığı düzenleme ile damızlık hayvan kesiminin yasaklandığına dikkat çeken Yılmaz, "Veteriner hekimlerden alınan 'damızlık olamaz' raporu ile dişi hayvan kesimi yapılabilir. Bu yasak yalnızca damızlık dişileri kapsıyor. Damızlık olmayan dişi hayvanların kesimleri yasaklanmadı." dedi.

Bakanlık genelgesini sektör olarak hayvan sayısının artırılması açısından olumlu bulduklarını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Damızlık dişi kesilmesi et açığını daha da büyütüyordu. Bu nedenle yasaklama yerinde bir karar. Çünkü damızlık bir dişinin kesilmesi, onun soyunu tüketmek anlamına geliyor. Bir dişi hayvan ana rahmine düştükten 3 yıl sonra yavru verecek seviyeye geliyor. Türkiye'de kırmızı et açığı var. Kırmızı et açığını da et üretimi yapılabilecek yavrular elde ederek aşabiliriz. Bu nedenle damızlık bir hayvanı kesmek doğru değil. Yetiştiricimiz hobi hayvancılığı yapmıyor. En az masrafla en yüksek verimi elde etmeleri için çalışıyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.