Van

Kurbanlık sevkiyatına terör engeli

15:01 21 Eylül 2015
Kurbanlık sevkiyatına terör engeli

CEMAL AŞAN - Büyük emeklerle yetiştirdikleri kurbanlıkları büyük şehirlerde satmayı planlayan Vanlı besicilerden çoğu, yol kesme, araç yakma gibi terör olaylarından korkup, hayvanlarını batı illerine götüremedi.

Türkiye'de küçükbaş hayvancılıkta ilk sırada yer alan Van, son zamanlarda bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle bu potansiyelini kullanamıyor. Geniş meralarda ve verimli otlaklarda aylar öncesinden besledikleri hayvanları Kurban Bayramı'na yetiştirmeye çalışan besiciler, batı illerine istedikleri sayıda kurban sevkiyatı gerçekleştiremedi.

Çözüm Süreci'nin sağladığı huzur ortamında geçen yıl altın dönemini yaşayan ve 192 bin 200 küçükbaş, 9 bin 866 büyükbaş hayvan sevkiyatının yapıldığı Van'da, bu yıl kurbanlık sevkiyatı beklentilerin çok altında kaldı. 

Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fevzi Altuner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2,5 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan varlığıyla Van'ın bu alanda Türkiye'de ilk sırada yer aldığını anımsatarak, geçen yıl kentte 30 bin civarında büyükbaş, 411 bin küçükbaş hayvan sevkiyatının gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bu yıl ağustos ayı sonu itibarıyla 14 bin 165 büyükbaş, 247 bin küçükbaş hayvanın diğer bölgelere gönderildiğini ifade eden Altuner, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Van'da 2014 yılında 110 bin 507 küçükbaş, 14 bin 417 büyükbaş hayvan kurban olarak kesilmişti. Geçen yıl diğer illerin kurban ihtiyacını karşılamak üzere 192 bin 200 küçükbaş, 9 bin 866 büyükbaş hayvan sevk edilmiş. Bu yıl şu ana kadar küçükbaş için 164 bin 830, büyükbaş için de 17 bin civarında kesilecek ve nakli gerçekleştirilecek hayvan olduğunu söyleyebiliriz."

Van Ticaret Borsası Meclis Başkanı Naif Süer de Kurban Bayramı için bölgeden batı illerine yapılan büyükbaş hayvan sevkiyatının zor olduğunu, ancak belirli oranda küçükbaş hayvanın götürülebildiğini söyledi.

"Çözüm Süreci'nde yaylaların hayvancılığa açılması dolayısıyla bölgede bir hareketlilik gözleniyordu ancak son dönemdeki olaylar bunu da etkiledi" diyen Süer, "Çobanlar, can güvenlikleri olmadığı için yaylaya çıkmıyor, hayvan alarak yaylaya giden vatandaşlar da geri dönerek hayvanları elden çıkarmaya çalışıyor" değerlendirmesini yaptı.

Kurbanlık satan yetiştiricilerden Mehmet Avcı da bölgede yaşanan olaylar nedeniyle batı illerine hayvan sevkiyatı yapmaktan çekindiklerini dile getirdi. 

Geçen yıl arkadaşlarıyla Kocaeli'ye hayvan götürdüklerini ancak bu yıl buna cesaret edemediklerini anlatan Avcı, "Bu yıl olaylar yüzünden hayvan götüremedik. Burada da satışlarımız hiç iyi değil. Batı'ya yeteri kadar hayvan götürülmediği için herkes Van ve çevresinde kurbanlarını satmaya çalışıyor. Koyunlarımız elimizde kaldı" diye konuştu. 

Hadi Aşkan ise terör olayları nedeniyle hayvan sevkiyatı yapamadıklarını ve mağdur olduklarını söyledi.

Aşkan, bazı arkadaşlarının hayvanlarını yüklediğini, ancak yoldan geri döndüğünü belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.