Van

Ankara'daki terör saldırısına tepkiler

15:19 12 Ekim 2015
Ankara'daki terör saldırısına tepkiler

Van ve Hakkari'de bazı eğitim kurumları, siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları saldırıyı kınandı

Van ve Hakkari'de bazı eğitim kurumları, siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları, Ankara Tren Garı önünde meydana gelen bombalı saldırıya tepki gösterdi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Senatosundan yapılan yazılı açıklamada, 10 Ekim'de Ankara’da meydana gelen elim hadisenin, milleti derinden yaraladığı vurgulandı.

Cumhuriyet tarihinin bu en kanlı terör eyleminin "şiddetle ve nefretle" kınandığı ifade edilen açıklamada, saldırıda ölenlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifa ve ailelere de sabır dileğinde bulunuldu. 

Açıklamada, hiçbir kutsalı tanımayan, tek amacı kan dökmek olan, halkı tedhiş ve korkuyla sarsmaya çalışan terör örgütlerinin bu çabalarına ulaşmak için Ankara'da oldukça vahşi bir eyleme başvurdukları belirtilerek, "Bu kanlı eylem bir kez daha göstermiştir ki terör, çoluk çocuk, genç yaşlı ayırt etmeden sivil halkın kalbine kadar inebilmekte, masum insanları yok etmek için hiçbir sınır tanımamaktadır. İnsanlık onurunu ayaklar altına alan bu kanlı eylem, tarihin sayfalarına kapkara bir leke olarak kaydedilecektir" değerlendirmesinde bulunuldu.  

Milletçe yasta olunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İçimiz kan ağlamakta ve yüreğimiz alev alev yanmaktadır. Fakat bedbinlik, yılgınlık, korku ve özellikle de ümitsizlik bizlere yakışmaz. Şurası açıkça bilinmelidir ki terörün istediği de aynen budur. Bu vahşi yaratıklar, aramıza korku ve endişe tohumları ekerek geleceğimizi karartmayı hedeflemektedirler. İçimize nefret tohumları ekerek Kürtler ile Türkler'i karşı karşıya getirmek ve bu yolla Ortadoğu'nun en güçlü kalesini de ortadan kaldırmak istemektedirler. Bu kalleş oyunu bozmanın tek yolu yine aziz milletimizin irfanından geçmektedir. Halkımız her zaman olduğu gibi sağduyulu davrandığı müddetçe, bu vahşi yaratıkların istediklerini elde etmeleri imkansızdır. Bir olduğumuz müddetçe terör gayesine ulaşamayacak ve yüce devletimiz kahhar eliyle onların kökünü kazıyacaktır."

- Van TSO'da mesai öncesi saygı duruşu 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) personeli, mesai öncesi, saldırıda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. 

TSO'dan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Oda Başkanı Necdet Takva'nın görüşlerine de yer verildi. Bütün bu olup bitenlere karşı kayıtsız kalınmaması gerektiğini, bu nedenle olayda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunduklarını belirten Takva, "Hakikaten çok vahim bir durum. Türkiye'de birçok şey oluyor ama Ankara'nın göbeğinde böylesi bir katliamın olması kabul edilir gibi değil. Tepkimiz, iyi niyetle, bu ülkenin geleceği, barışı ve huzuru için oraya giden insanların hayatına kastedilmesidir. Onların anısına bu sabah arkadaşlarımızla etkinlik gerçekleştirdik. Bu bizim borcumuzdur, onları unutmayacağız" ifadelerini kullandı.

- "Daha fazla sağduyuya ihtiyacımız var"

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan da Ankara'da meydana gelen menfur saldırıyı nefretle lanetlediğini ve saldırı da hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dilediğini belirtti.

Her seçim öncesi farklı bir manipülasyon çabasına giren birtakım karanlık güçlerin, bu kez de Türkiye'nin başkentindeki bir sivil toplantının katılımcılarını kurban olarak seçtiğine dikkati çeken İlhan, "Devletimiz, hiçbir şaibeye meydan vermeyerek, saldırıyı bütün yönleriyle araştırıp, maşaları ve maşaları tutan elleri ifşa etmelidir. Bu karanlık olayın bir an evvel aydınlatılması ve faillerinin adalete teslim edilmesi en büyük temennimizdir" diye konuştu.

Van Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Eren Görsel Görmen ise yaptığı yazılı açıklamada, böylesi durumlarda hiçbir sözün anlamının olmadığını belirterek, "Bu, barışa, huzura vurulmuş bir darbedir. Demokratik hayatımız için, barış için bu yolda yürüyen ve öldürülen insanlarımızı unutmayacağız" ifadelerini kullandı.

 - Türk Eğitim-Sen'in açıklaması 

Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız ise ülkenin dört bir yanından gelen terör saldırılarında kaybettikleri evlatlarının acısını yaşarken, 10 Ekim günü Ankara Tren Garı önünde toplanan vatandaşlara karşı gerçekleştirilen "kahpe saldırıyla" yüreklerinin bir kez daha yandığını ifade etti. 

Ülkenin birliğine, dirliğine ve kardeşliğine karşı girişilen bu saldırının nice yüreklere ateş düşürdüğünü, nice ocakları söndürdüğünü vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Terörün, etnik kökeni, ideolojisi, dili, inancı, cinsiyeti, yaşı ne olursa olsun ayrım yapmadan, insanlığa karşı girişilen en alçakça saldırı olduğu, bu menfur olayla bir kez daha görülmüştür. Bir yanda 7 Haziran'dan bu tarafa tam 157 vatan evladımız, askerimiz, polisimiz alçakça şehit edilirken diğer tarafta da sivil vatandaşlarımızın bombalar, tuzaklar, suikastler yoluyla canlarına kast edilmektedir. Askere, polise kurşun sıkan, bombalarla kahpe pusular kuran, alçakça sırtından kurşunlayanlarla, sivil vatandaşlarımızın canlarına kast edenler, aynı güç odaklarının piyonlarıdır."

- Hakkari 

Adalet Sarayı önünde bir araya gelen Hakkari Barosuna üye avukatlar, Ankara'daki bombalı saldırı kınadı.

Baro adına metni okuyan Baro Başkanı Serdar Işık, Ankara'da düzenlenen emek, barış ve demokrasi mitingi öncesi yaşanan patlamanın bölgede çalışan tüm hukukçuları ve duyarlı çevreleri derinden üzdüğünü belirtti.

"Yanı başında ölümün, savaşın, çatışmanın, patlayan bombaların ve silahların ne büyük acılar yaşattığını en iyi bilen ve bunu neredeyse her gün yaşayan bölgenin insanlarıyız" diyen Işık, şunları ifade etti:

"Acımız, kaybımız büyük. Ancak unutulmamalıdır ki bu bombalar sadece acılarımızı büyütmüyor. Bu bombalar toplumun birlikte ve barış içerisinde yaşama iradesine de büyük darbe vuruyor. Bölge baroları ve bölgenin hukukçuları olarak bu katliamları yapanların, arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılması ve bu olayların aydınlatılması için gerekli soruşturma ve kovuşturmaların yapılması ve sorumluların yargılanması için takipte olacağız. Ankara'daki emek, barış ve demokrasi mitinginde bu ülkenin aydınlık yüzlerine, emekçilerine, demokratlarına, barış sevdalılarına yaşatılan katliamı lanetliyor, ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.