Van

Vanlı çobanlar yayla sezonunu kapattı

11:11 14 Ekim 2015
Vanlı çobanlar yayla sezonunu kapattı

ALİ İHSAN ÖZTÜRK - ÖZKAN BİLGİN - Van'da yüksek kesimlere kar yağması ve havaların soğumaya başlamasıyla çobanların da çalışma sezonu sona erdi.

Mevsim şartlarının çetin geçmeye başladığı kırsal kesimlerde sürüleri yaylalardan indiren çobanlar, yerleşim yerlerine yakın noktalardaki belirli bölgelerde hayvanları sahiplerine teslim etmeye başladı.

Sahiplerince alınan koyunlar, yörede "Berivan" olarak adlandırılan kadınlarca sağıldıktan sonra ağıllara götürülüyor. Kış boyunca ağıllarda bakılacak koyunlar, ilkbaharda yeniden yaylara çıkarılacak.

Çatak ilçesinin Yukarınarlıca yaylasında çobanlık yapan Timur Sadık, AA muhabirine, bu yıl sürü sahipleriyle anlaştığı sürenin dolduğunu söyledi.

Özellikle geceleri çok soğuk olduğu için artık arazide kalmanın zorlaştığını anlatan Sadık, "Bazı arkadaşlarım sürü sahipleriyle 5-6 aylığına anlaşırken, ben 3 aylığına anlaştım. Bu süre dolduğu için hayvanları sahiplerine teslim ettim. Bundan sonra kış süresince ağıllarda bakılacaklar. Nasip olursa yaz aylarında yeniden sürünün başına geçeceğim" dedi.

Yılın 6 ayı çobanlık yapan Fatih Kaplan da günün tamamını diğer arkadaşlarıyla arazide geçirdiğini söyledi. Yağmur ve soğuk havadan korunmak için naylon brandalar kullandıklarını dile getiren Kaplan, artık sezonu kapattıkları için bu çileden kurtulduklarını belirtti.

Çalıştıkları süre boyunca hava şartlarıyla mücadele etmenin yanı sıra kurt saldırılarına da maruz kaldıklarını söyleyen "Gün boyu ayaktayız. Zaten geceleri de sürüyü korumak için doğru dürüst yatamıyorduk. Son yaşanan olaylar da bizi tedirgin ediyor. Çözüm Süreci'nde çok rahattık" diye konuştu.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.