Van

İnci kefali nesli için"yetiştiricilik metodolojisi" uygulaması

11:47 15 Ekim 2015
İnci kefali nesli için"yetiştiricilik metodolojisi" uygulaması

ORHAN CANBULATEL - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İnci Kefali Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (İNCİMER), dünyada sadece Van Gölü havzasında yaşayan inci kefalinin neslinin devamının sağlanabilmesi için "yetiştiricilik metodolojisi" çalışması yürütülüyor.

İNCİMER Müdür Yardımcısı ve Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Şenol Paruğ, AA muhabirine, inci kefalinin hem Van  hem de Türkiye için önemine değinerek, Van Gölü havzasında yaşayan endemik bir tür olduğunu belirtti.

Paruğ, "Ekolojik ve ekonomik öneme sahip olmakla birlikte, turizm ve yörenin tanıtılması açısından da önem arz eden, aynı zamanda, bazik karakterli, tuzlu ve sodalı Van Gölü’nde doğal olarak yaşayan tek balık türüdür. Yöre halkı için geçim kaynağı olmakla birlikte, her yıl İlkbahar aylarından itibaren gerçekleştirdiği zorunlu üreme göçüyle de özellikle yerli turistlerin ve çok sayıda doğa fotoğrafçısının ilgi odağı durumundadır" diye konuştu. 

Şenol Paruğ, inci kefali hakkında bugüne kadar çok sayıda önemli bilimsel araştırma yapılmasına rağmen, üreme göçü ve kültürüyle ilgili çok fazla çalışma olmadığına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Bu konuda iki proje yürütüyoruz. Bunlardan biri, rektörlüğe bağlı İNCİMER bünyesinde gerçekleştirdiğimiz, türün yumurtadan itibaren kültürünün yapılması ve 'yetiştiricilik metodolojisi'nin oluşturulmasına yönelik bir proje. Amacımız, alternatif olarak yeni bir türün yetiştiriciliğini önermek değil. Zaten, birim fiyatı, yem dönüşüm oranı ve porsiyon ağırlığa gelene kadar ki süre ve maliyet göz önünde bulundurulduğunda, yetiştiriciliğinin yapılmasının bir mantığı yok. Ancak inci kefali 1996 yılından itibaren Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından kırmızı listeye alınmış bir tür ve sadece Van Gölü havzasında, izole bir ortamda olduğu için gelecekte insan kaynaklı etkilerle neslinin tehlikeye girme ihtimali söz konusu. Dolayısıyla, ileride böyle bir tehlikeyle karşılaşılırsa ve devlet stok zenginleştirme çalışması yapmak isterse 'yetiştiricilik metodolojisi'nin oluşturulması için çalışmalarımızı başlattık. Yaklaşık 1 yıldır çalışıyoruz, önemli gelişmeler kaydettik, yumurtalardan balıklarımız aldık ve belli bir boya kadar yetiştirdik."

İnci kefalinin sazangillerden bir balık türü olduğunu anlatan Paruğ, yemin pahalı olması ve porsiyon boyutuna ulaşmasının 3-4 yıl sürmesi dolayısıyla yetiştiricilik yapmanın ekonomik olmayacağını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.