Van

Van'da Afganistan uyruklu gencin şüpheli ölümü

14:06 19 Kasım 2015
Van'da Afganistan uyruklu gencin şüpheli ölümü

Geri Gönderme Merkezi'nde, geçen yıl polisler tarafından dövülerek öldürüldüğü iddia edilen Afganistan uyruklu Tacik'in ölümüne ilişkin davanın ilk duruşması görüldü

Van Geri Gönderme Merkezi'nde geçen yıl hastaneye götürülürken polislerce dövülerek öldürüldüğü öne sürülen Afganistan uyruklu Lütfullah Tacik'in (17) ölümüne ilişkin davanın ilk duruşması yapıldı.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "Ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama" ve "Görevi kötüye kullanma" suçlarından haklarında dava açılan ve tutuksuz yargılanan polis memurlarından H.Ö.Ö. ile tarafların avukatları katıldı.

Sanık S.O. ise avukatı aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçede, Tunceli'de görev yaptığını ve polis memuru olması nedeniyle karayoluyla gelip duruşmaya katılmasının sıkıntılı olduğunu belirtti. S.O, bu nedenle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile savunmasının alınmasını talep etti.

Duruşmada söz alan müşteki ailenin avukatı Mahmut Kaçan, S.O'nun Emniyet Genel Müdürlüğünce açığa alındığını ancak tekrar göreve başladığını anımsatarak, sanığın hangi koşullarda görevine geri döndüğünün belirtilmesi konusunda ilgili kuruma müzekkere yazılmasını istedi. 

Olayın yaşandığı ana ait kamera görüntülerinin silindiğini de ileri süren Kaçan, eylemin işkence kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ve delil karartma durumunun söz konusu olduğunu savundu.

Kaçan, sanıklar hakkında tutuklama kararı verilmesini talep etti.

Duruşmaya katılan Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile Mültecilerle Dayanışma, Gündem Çocuk, Kaos Gay ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma derneklerinin avukatları da mahkemeye dilekçe sunarak davaya katılma taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, derneklerin katılma talebini "Suçtan doğrudan zarar görmemeleri" gerekçesiyle reddederek, duruşmayı ileri tarihe erteledi. 

- Olayın geçmişi

Iğdır'da, yasa dışı yollarla yurda giriş yapan 34 kişiyle yakalanan ve 27 Mayıs 2014'te Van Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi'ne getirilen Tacik, beraberindeki 7 kişiyle kemik yaşı tespiti ve bulaşıcı hastalık taraması için Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülürken rahatsızlanarak yoğun bakım ünitesine kaldırılmış ve 31 Mayıs'ta hayatını kaybetmişti.

Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın ardından hazırlanan iddianamede, polis memurlarından S.O'nun "Basit yaralama ve ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama" suçlarından 16, H.Ö.Ö'nün ise "Görevi kötüye kullanma" suçundan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.