Van

Van'da "bisiklet yolu" istendi

13:22 09 Aralık 2015
Van'da "bisiklet yolu" istendi

 Van'da evlerine, iş yerlerine ve okula giderken bisikleti tercih edenler, trafikte sıkıntı yaşamamak için "bisiklet yolu" yapılmasını istiyor.

Kentte trafik yoğunluğundan etkilenmemek için bisikletle seyahat eden vatandaşlar, yolda kendileri için ayrılan bir bölümün olmamasının sıkıntısını yaşıyor.

- "Bisiklet yolları geleceğe yatırım"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Beden Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Asma, Van'da bisikletle evinden okuluna ya da işine gitmek isteyen çok sayıda kişinin olduğunu ancak bisiklet yolu bulunmadığı için bunu yapamadıklarını anlattı.

Van'daki yerel yönetimlerin bu konunun üzerine giderek çözmesi gerektiğini bildiren Asma, şöyle dedi:

"Obezitenin önlenmesi ve insanların sağlıklı yaşam sürdürmesini sağlamak amacıyla yapılacak bisiklet yolları, geleceğe yönelik en önemli yatırımlardan biri olacaktır. İnsan sağılığı konusunda bisiklet önemli bir etkendir. Van'da ulaşım bir keşmekeş haline gelmiş durumda. Bisiklet yollarının yapılması vatandaşta hem ulaşım açısından hemde spor aktivizmi açısından çok faydalı olacaktır."

Katıldıkları bazı etkinliklerde tehlike altında bisiklet sürmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Asma, "Kapatılan ana yollarda bu aktiviteler gerçekleşiyor. Kentte 'bisiklet yolu' olunsa genç, yaşlı, yediden yetmişe herkesin bisiklet kullanacağını düşünüyorum" diye konuştu.

YYÜ Bisiklet Topluğu Akademik Danışmanı Fatih Eriş de kentte faaliyet yürüten birçok bisiklet topluluğunun olduğunu belirterek, bisiklet yolu konusundaki eksikliğin etkinliklerin yapılmasını engellediğini kaydetti.

Kentte trafiğe çıkan araç sayısında büyük bir artışın yaşandığına dikkati çeken Eriş, şunları söyledi:

"Bisiklet sayısı ne kadar artarsa egzoz emisyonu salınımı düşecek. Ancak kentte bisiklet sayısını artıramıyoruz çünkü can güvenliği yok. Şehirden çok şehre yakın köy yollarında bisiklet turu yapmaya çalışıyoruz. Şehirde kullanmak üzere aldığımız bisikletlerimiz evlerimizin bahçelerin de ya da garajlarda yatıyor. Duyarlılık olsun diye yaptığımız faaliyetlerde ise polis ve trafik ekipleri bize eşlik ediyor. Bisiklet yollarının yapılması konusunda yaptığımız görüşmelere rağmen bir sonuç alamadık." 

Öğrenci Deniz Coşkun ise yıllardır bisikletle okula gittiğini ancak trafik nedeniyle zorlandığını belirterek, kentte en kısa zamanda bisiklet yollarının yapılması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.