Van

Van'da şap karantinası

17:02 23 Aralık 2015
Van'da şap karantinası

Van'da şap hastalığına karşı karantina uygulaması başlatıldı.

Merkez Tuşba ilçesine bağlı Kalecik Mahallesi'nde şap hastalığına karşı büyükbaş hayvanlara aşı uygulanmaya başlandı.

Aşı çalışmalarına katılan Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fevzi Altuner, yaptığı açıklamada, tüm ilçelerde aşılama çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü söyledi.

Hayvanların yüzde 85'i aşılanıncaya kadar ilden dışarıya ve dışarıdan kent içine hayvan sevkıyatının durdurulduğunu dile getiren Altuner, "Hayvan sahiplerinin bizimle iş birliği yapmasını istiyoruz. Bu dönemde öncelikle hayvanların aşılanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Toplumda aşılamaya karşı yanlış inanışlar olduğunu belirten Altuner, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarda 'Gebe hayvanlar aşılanırsa yavru atma olayı görülür' gibi bir çekingenlik var. Literatürde böyle bir şey yok. Aynı zamanda 'Şap hastalığından hayvanlar ölür' diye bir kayıt da yok. Bunun da önüne geçmemiz gerekiyor. Hayvan sahiplerimiz buna destek vermeli. Çünkü ilimizin programa alınmış hayvan mevcudu 167 bin civarında. Bu kadar hayvanın en az yüzde 85'inin aşılanması gerekiyor. Cezai yaptırım uygulamak tercihimiz değil. Ancak bu çalışmaları sekteye uğratan ve hayvanlarını aşılatmayan besiciler için 5 bin lira idari para cezası uygulaması var."

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.