Van

"İran-Türkiye İş Forumu" değerlendirme toplantısı

15:36 30 Aralık 2015
"İran-Türkiye İş Forumu" değerlendirme toplantısı

 Van'da, Tahran'da gerçekleştirilen "İran-Türkiye İş Forumu"nun değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) gerçekleştirilen toplantıda, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen forumun iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi konusundaki önemine vurgu yapıldı. 

İran'daki foruma katılan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, İran'daki toplantıya katılımın üst düzeyde olduğunu belirterek, İran ile 13 milyar dolar olan ticaret hacminin, 30 milyar dolarlık hedefin çok gerisinde olduğuna dikkati çekti.

İran'daki hiçbir sektörde ithalatta birinci sırada olmadıklarını, genellikle Almanya ve İngiltere'nin ilk sıralarda yer aldığını kaydeden Demirci, "Bu, Almanya ve İngiltere'ye göre kalite ve fiyat açısından rekabet edemediğimizi gösteriyor. Aslında bu durum tersine dönebilir. İran yarın bizden aldıklarını kendisi üretip bize satmak isteyebilir" diye konuştu.

Van TSO Başkanı Necdet Takva ise bu tür toplantıların ardından İran'ın ilgi ve alakasının Van üzerine yoğunlaşacağından şüphesinin olmadığını söyledi.

Takva, "İran'da ekonominin büyük ölçüde devletin elinde olması sebebiyle mutlaka bunların üst düzey anlaşmalar çerçevesinde çözülmesi gerekir. Özellikle bankacılık sektöründe finansmanın serbest dolaşımı konusunda sorunlar var. İran'ın çözmesi gereken konular var. Van için gerekli çalışmaları ve girişimleri yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.