Van

Doğu'da kış

10:52 03 Ocak 2016
Doğu'da kış

 Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Van'da 400, Muş'ta 154, Bitlis'te 280, Hakkari'de ise 236 olmak üzere, toplam bin 70 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.

Van'da etkili olan kar yağışının ardından 400 mahalle ile ulaşım sağlanamıyor.

Yağışın ardından Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent merkezinde kar temizleme çalışması yürütürken, karayolları ekipleri de ana yollarda yol açma ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, havanın bugün ve yarın çok bulutlu olacağı, hava sıcaklığında 4-8 derece düşüş yaşanacağı bildirildi. 

Sabah ve gece saatlerindeki kuvvetli buzlanma ve don olaylarına karşı vatandaşların hazırlıklı olması istenen açıklamada, bölge genelinde yüksek kar örtüsünün bulunduğu dik yamaçlarda çığ tehlikesine dikkat çekildi. 

Açıklamada, gece en düşük sıcaklığın sıfırın altında 22 dereceyle Van'ın Başkale ve Gürpınar ilçelerinde ölçüldüğü kaydedildi. 

Van'ın Çaldıran ilçesinin bazı mahallelerinde dondurucu soğuklar nedeniyle şebeke hattı dondu. Vatandaşlar, su ihtiyaçlarını diğer mahallelerden araçlarla taşıyarak karşıladı. Donan şebeke hattı, VASKİ ekiplerinin çalışmasıyla açıldı. 

- Muş

Kar yağışı nedeniyle, Muş merkez ve ilçelere bağlı 154 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar yağışının durmasıyla ekiplerin yol açma çalışmalarına başladığını söyledi.

Yentür, 43 ekiple yol açma çalışmalarının yapıldığını belirterek, yağış olmaması halinde 2-3 gün içinde tüm köy yollarını ulaşıma açacaklarını ifade etti.

Meteoroloji Şube Müdürlüğü yetkilileri de kar kalınlığının merkezi yerlerde 80 santimetreye ulaştığını, yüksek kesimlerde ise 1,5 metre olduğunu ifade etti. 

- Bitlis

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, kar yağışı ve tipi nedeniyle, il merkezi ve ilçelere bağlı 280 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.

Açıklamada, köy yollarının açılması için İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerince çalışmaların aralıksız yürütüldüğü ifade edildi.

Yoğun kar yağışının etkili olduğu kentte, sürücüler zor anlar yaşarken, belediye ve karayolları ekipleri de ana cadde ve ara sokaklarda kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı. 

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, havanın çok bulutlu olacağı Bitlis'te kar kalınlığının 145 santimetreye ulaştığı bildirildi.

- Hakkari

Hakkari'de ise 52 köy ve 180 mezra yolu kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresi ekipleri, Hakkari ve ilçelerinde kapalı yolların açılması için çalışma başlattı. 

Karayolları 114 Şube Şefliği ekipleri de Yüksekova-Şemdinli, Yüksekova-Esendere, Yüksekova-Dağlıca ve Şemdinli-Derecik yollarının açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Kent merkezinde karla mücadele çalışması başlatan belediye ekipleri, topladıkları kar yığınlarını kamyonlarla belirlenen alanlara taşıdı. 

Yüksekova ilçesinde de karla mücadele ekipleri, köylerde rahatsızlanan hastalarla ve yollarda mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için çaba gösteriyor. 

Çatma Köyü yakınlarında mahsur kalan iki araçtaki 6 kişi, karla mücadele ekiplerinin özverili çalışmaları sonucunda kurtarıldı.

Öte yandan yolu ulaşıma açılan köylerdeki vatandaşlar, ilçe merkezine gelerek temel ihtiyaçlarını giderdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.