Van

6-7 Ekim'de yakılan Kur'an kursuna halk sahip çıktı

11:26 04 Ekim 2016
6-7 Ekim'de yakılan Kur'an kursuna halk sahip çıktı

CEMAL AŞAN-YUSUF SOYALP - Van'da, 6-7 Ekim'de Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle bölgedeki birçok kentte ölümlerin yaşanmasına, çok sayıda özel ve kamu binası, iş yeri, banka, Kur'an kursu, okul ile aracın zarar görmesine neden olan izinsiz gösterilerin yarattığı tahribatın izleri, devlet imkanları ve vatandaşın da katkısıyla silindi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun çağrısı üzerine 6-7 Ekim 2014'te Kobani bahanesiyle 35 ilde terör örgütü yandaşlarınca gerçekleştirilen olaylarda, 2 polis şehit olmuş, onlarca kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda iş yeri, araç, kamu binası, okul, Kur'an kursu, dershane ve yurt binasına zarar verilmişti. İzinsiz gösteriler sırasında en fazla tahribatın yaşandığı kentlerin başında gelen Van'da ise 170 araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binası ve 523 iş yeri hasar görmüştü.

Valilik ve kaymakamlıklarda oluşturulan hasar tespit komisyonlarının incelemesinin ardından Başbakanlık tarafından gönderilen ödenekler, zarar gören vatandaşların hesaplarına aktarılırken, hasara uğrayan kamu ve dernek binaları, okullar ve Kur'an kursları da baştan sona yenilenerek hizmete açıldı.

Van ve ilçelerindeki hasar tespit çalışmalarının ardından zarar gören 98'i resmi 170 araç ile 40 kamu ve 11 siyasi parti binası, 20 okul, 9 banka şubesi, 5 dini müessese, 53 MOBESE kamerası, 22 banka ATM'si ve 523 iş yeri için Van Valiliğince 23 milyon 469 bin 13 lira ödeme yapıldı. Olayların en yoğun yaşandığı Erciş ilçesinde iş yeri zarar gören 291 esnafa 15 milyon 942 bin 336 lira kaynak aktarılarak yaraların kısa sürede sarılması sağlandı.

-Yakılan Kur'an kursu hafız yetiştiriyor

Terör örgütü yandaşlarının molotofkokteyli atması sonucu kullanılamaz hale gelen İpekyolu İlçe Müftülüğüne bağlı Değerler Kur'an Kursu da devletin imkanları ve hayırseverlerin yardımıyla eskisinden daha iyi duruma getirildi.

Kurs yöneticisi Meryem Betül Arvas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kur'an kursunun olaylar sırasında büyük hasar gördüğünü ancak sağlanan destekler ile eskisinden daha iyi duruma getirildiğini söyledi.

Kursta çıkan yangın nedeniyle eşyaların kullanılamaz hale geldiğini anımsatan Arvas, "Kitaplarımız ve Kur'an-ı Kerimlerimiz için çok üzülmüştük. Kütüphanemizde büyük hasar olmuştu. Bunlar telafi edildi. Şimdi o günleri hatırlamamaya çalışıyoruz. Öğrenci potansiyelimiz de artıyor ve derslerimize devam ediyoruz. Devletimiz her şekilde bize maddi imkanları sağlayarak kursumuzu yeniledi. Farklı kentlerden hayırseverler, AK Parti teşkilatları dört koldan kursumuzu yenilemek için seferber oldu. Maddi ve manevi acıdan büyük destekler sağlandı. Kursumuz eskisinden daha iyi duruma geldi." diye konuştu.

Olayların ardından öğrenci konusunda sıkıntı yaşadıklarını ancak halkın kursa sahip çıktığını vurgulayan Arvas, "Kur'an kursunun böyle bir şeye maruz kalması insanları üzdü. Geçen yıla oranla öğrenci sayımız iki katına yükseldi. İnsanlar kursa sahip çıktı ve 'burada Kur'an kursu istiyoruz, eğitime devam etmesi için elimizden geleni yapacağız' dediler. Şu anda burada hafızlık eğitimi alan, 70 yaş üstünde yeni Kur'an-ı Kerim öğrenmeye gelen öğrencilerimiz var. Çok şükür kursumuz eskisinden daha iyi bir durumda." dedi.

- "İnşallah bir daha yaşamayız"

Van Müftüsü Nimetullah Arvas ise 6-7 Ekim 2014'te Van'da çok üzücü olayların yaşandığını, iş yeri ve kamu binalarının hasar gördüğünü dile getirdi.

Olaylar sırasında Kur'an kurslarının da zarar gördüğünü hatırlatan Arvas, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kur'an öğrenilen yer ve Kur'an Kerim'in bulunduğu mekanlar, her şart altında muhafaza edilmesi, hürmet gösterilmesi gereken değerlerimizdir. Kursumuzun yanması, bombalanması ve çok nadide kitaplarımızın zarar görmesi üzüntümüzü ikiye katladı. Devletimizin imkanlarıyla oraları yeniledik ve eskisinden daha güzel hale getirdik. Bu olayların yaşanmaması, huzurun bozulmaması için temennide bulunup dua ediyoruz. Huzur ve sükuneti Cenabı Allah'tan diliyoruz. Toplumumuzun bu gibi olaylar karşısında duyarlı olmasını istiyoruz. Hepimiz bir gemideyiz ve gemi herhangi bir yerinden hasar alırsa toplum olarak zarar görürüz. Umuyorum ki 6-7 Ekim olayları gibi olaylar bir daha yaşanmasın. Huzur hakim olsun. Yolumuzu aydınlatan mekanlar, kitaplar, kütüphaneler zarar görmesin."

- "Sakallı olan, çarşaf giyen kardeşlerimize saldırdılar"

Diyanet Sen Van Temsilcisi Nurullah Arvas da Kobani bahanesiyle yaşanan olaylar sırasında onlarca insanın İslami faaliyet yürütürken ya da kurban dağıtırken linç edildiğini, öldürüldüğünü anımsattı.

İzinsiz gösteriler sırasında iş yerlerinin talan edildiğini, dini kurumlara ve Kur'an kurslarına saldırılar düzenlendiğini vurgulayan Arvas, "Bu olayların bir daha yaşanmaması için Rabbimize dua ediyoruz. İslami hassasiyeti olan insanlar ve kurumlar hedef gösterildi. Bir siyasi liderin ağzından çıkan iki kelimeyle insanların sokağa dökülerek dini hassasiyeti olan kurumlara zarar verilmesi, iş yerlerinin talan edilmesi kabul edilemez. Bu olaylardan sonra insanların kendine geldiğini, yaptıkları yanlışların farkına vardığını görüyoruz." şeklinde konuştu.

Arvas, 6-7 Ekim olaylarında İslami hassasiyeti olanların hedef gösterildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Halkımızı İslam ile alakası olmayan DAEŞ ile bağlantılı göstererek hedef haline getirmek istediler. İnsanların kafasını kesen, katliamlar ve zulümler yapan DAEŞ'in İslam ile bağdaştırılması en büyük hatalardan biridir. İslam, barış, huzur ve hoşgörü dinidir. Dini hassasiyeti olan insanları, sivil toplum kuruluşlarını DAEŞ ile bağlantılı lanse etmek kabul edilemez. Sakallı olan ya da çarşaf giyen insanları DAEŞ'çi diye hedef göstererek saldırmak doğru değildir. Bölgemizde dini hassasiyeti olan insanların DAEŞ ile alakası yok. 6-7 Ekim olaylarında hedef daha çok DAEŞ bahanesiyle bölgedeki Müslümanlar ve dini kurumlardı ancak insanlarımız doğruyu görmeye başladı. İnşallah bir daha böyle olayları yaşamayız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.