Van

PKK yandaşlarının 6-7 Ekim'deki saldırılarından yeni görüntüler

11:05 06 Ekim 2016
PKK yandaşlarının 6-7 Ekim'deki saldırılarından yeni görüntüler

NECAT HAZAR - HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun çağrısı üzerine iki yıl önce 6-7 Ekim tarihlerinde Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde PKK/PYD yandaşlarının gerçekleştirdiği şiddet olaylarıyla ilgili Van'da yeni görüntüler ortaya çıktı.

AA muhabirinin ulaştığı görüntülere göre, Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan terör örgütü yandaşları, yol ortasında lastik yakıyor ve olaya müdahale için gelen zırhlı araçlara ve polislere taş, sopa ve molotofkokteyli ile saldırıyor.

Maraş Caddesi üzerinde bulunan Van Emniyet Müdürlüğüne ait resmi ve sivil araçların örgüt yandaşlarınca yakılması da güvenlik kameralarınca kaydediliyor. Başka bir görüntüde ise barikat kuran örgüt sempatizanları, yoldan araçların geçişine izin vermiyor.

- Teröristin vurulma anı güvenlik kamerasında

Barikatlara kamyonetiyle yaklaşan bir vatandaşın terör örgütü yandaşlarınca saldırıya uğraması, 6-7 Ekim olaylarına destek vermek için Van Adliyesi önünde gösteri düzenleyen grubun polise saldırarak yaralaması ve Türk Kızılayına ait araçların yakılması da görüntülerde yer alıyor.

Güvenlik kamerası görüntülerinde, kalaşnikof silahla açılan ateş sonucu TOMA'nın isabet aldığını telsizle bildiren ekipler ve sonrasında bir teröristin vurulma anı da bulunuyor.

- 170 araç, 40 kamu binası, 523 iş yeri hasar gördü

Ortaya çıkan yeni görüntüler, 6-7 Ekim olaylarında terör örgütü yandaşlarının gerçekleştirdiği hain saldırıları gözler önüne serdi.

Olayların ve tahribatın en fazla yaşandığı şehirlerin başında gelen Van'da izinsiz gösteri yapan PKK yandaşları, çok sayıda iş yeri, araç, kamu binası, okul, Kur'an kursu, dershane, dernek ve yurt binasına zarar vermişti.

İzinsiz gösteriler sonucu 170 araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binası ve 523 iş yerinin büyük hasar gördüğü Van'da, valilik ve kaymakamlıklarca oluşturulan hasar tespit komisyonlarının incelemesinden sonra Başbakanlık tarafından gönderilen ödenekler zarar gören vatandaşların hesaplarına aktarılmıştı. Hasar gören kamu binaları, okullar, dernek binaları ve Kur'an kursları da baştan sona yenilenerek hizmete başlamıştı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, saldırılarda hasar gören ve yakılan 20 okulda baştan sona yenileme çalışması yürütmüş, okullar tadilattan geçirilerek kısa sürede eğitim öğretime açılmıştı.

- 6-7 Ekim olayları

HDP Merkez Yürütme Kurulu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "sokağa çıkın" çağrısı üzerine, terör örgütü PKK/PYD yandaşlarının Ayn el Arap bahanesiyle 35 ilde gerçekleştirdiği şiddet olaylarında 2 polis şehit olmuş, Diyarbakır'da yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşının da aralarında bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetmiş, 221 vatandaş ile 139 polis yaralanmıştı.

Terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluşmuş, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlanırken, şiddet eylemlerinin devlete maliyetinin 300 milyon liranın üzerinde olduğu belirlenmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.