Van

Klasik müzik eşliğinde kitap okuyorlar

11:12 28 Şubat 2017
Klasik müzik eşliğinde kitap okuyorlar

SITKI YILDIZ / AHMET ILIKAN - Van'da öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için "Klasik Müzikle Gelen Okuma Aşkı Projesi"nin hayata geçirildiği okulda, müdüründen temizlik görevlisine kadar herkesin yaşamında olumlu değişiklikler oldu.

Merkez İpekyolu ilçesinde eğitim veren Mehmet Akif Ersoy Lisesi, okuma alışkanlığını geliştirmek için örnek bir projeyi yaşama geçirdi. Projeyle öğrencilere hafta içi her gün bir ders saatinde klasik müzik eşliğinde kitap okutan okul yönetimi, müdür yardımcıları, öğretmen, kantinci, güvenlikçi, servis şoförü ve ziyarete gelen velileri de kampanyaya dahil etti.

- "Okulda herkesin elinde kitap var"

Projeyi hayata geçiren Okul Müdürü Zeynel Abidin Akkuş, öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak için kampanyayı başlattıklarını söyledi.

Okuma alışkanlığının kazandırılması, öğrencinin okuduğunu anlaması ve kavrayabilmesi adına bu fikrin yaşama geçirildiğini belirten Akkuş, şöyle konuştu:

"Öğretmenlerimizle oturup konuştuk. 'Her gün bir saat kitap okuma saati olsun' diye karar verdik. Klasik müzik eşliğinde okul müdürü, öğretmen, öğrenci, personeli, güvenlikçisi, kantincisi herkes kitap okuyor. İlk önce değişimi kendimizde yapmamız gerektiğine inandık. Öğrencilerimizle kitap okumaya başladık. Talepler olumlu yönde gelmeye başladı. Öğrencilerin de hoşuna gitti. Artık öğrenciler bize 'Müdürüm yarın da olacak mı?' diye soru sormaya başladı. Bizde bunu sürekli hale getirdik."

- Öğrenciler mutlu oldu

Okulda klasik müzik zilinin çalmasıyla kitap okuma saatinin başladığını anlatan Akkuş, şu ifadeleri kullandı:

"O anda zaman durur. Herkes kitabını alır ve okur. Gelen velilerimize de 'Bir saatlik kitap okuma saati' deriz. Veliye çay eşliğinde kitabı veririz. Veli de o saati kitap okuyarak geçirir. Kitap okuma saati bittikten sonra işini görür ve evine öyle göndeririz. Geri dönüşler çok güzel. İnşallah bu sürekli devam eder. Diğer okullara da örnek olur. Bu uygulamanın öğrencilerimizin akademik kariyerlerine, sosyal hayatlarına büyük katkı sunacağını düşünüyorum. İnanıyorum öğrencilerimiz artık boş zamanlarında kitap okuyacak. Akademik başarı için kitap okumak şart."

Okullarda klasik zil sesleri olduğunu anımsatan Akkuş, bunların öğrenciye "teneffüse çık" ya da "içeri gir" komutu verdiğini ancak genelde öğrencilerin "içeri gir" zil sesini sevmediğini belirtti. Akkuş, "Klasik müzik çalınca 'içeri gir' dememize gerek yok. Öğrenci doğruca sınıfa çıkıp kitap okuyor. İşin en güzel noktası burası." dedi.

- "Çok keyifli bir uygulama"

Okulun rehberlik öğretmeni Nurhan Üçer Pekdemir ise projenin ekip işi olduğunu, önceki yıllarda yaptıkları çalışmalarla projenin alt basamağını oturttuklarını söyledi.

Öğrencilerin ciddi anlamda kendini ifade etme sorunu yaşadığını gözlemlediklerini dile getiren Pekdemir, şöyle konuştu:

"Hem sınav hem hayat başarısı anlamında okumak çok önemli. Klasik müzik eşliğinde her gün bir ders saatini alacak şekilde kantinciden hizmetlilere kadar okulumuz kitap okuyor. Bu uygulamayla öğrencilerde değişim oldu. Herkesin elinde kitap görüyorum. Öğrenciler birbiriyle kitap alışverişi yapıyor. Bunun önemini sınavlarda ve hayatta daha çok fark edecekler. Çok keyifli bir uygulama."

- "Paragraf sorusu çözerken zorlanmıyorum"

Öğrencilerden Şevval Yılmaz, uygulamayı çok verimli bulduğunu ve sürekli kitap okuduğunu belirterek, paragraf sorularının çözümünde artık zorlanmadığını söyledi.

Uygulamanın devam etmesini isteyen Umut Barış da, "Girdiğimiz sınavlarda okuduğumuz paragrafları daha iyi anlıyoruz. Bu uygulamayla ufkumuz genişliyor. Çevremizle, arkadaşlarımızla daha iyi iletişim sağlayabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Daha önce kitap okumadığını, kampanya ile okumaya başladığını anlatan personel Bilal Erciş, kitap okuma saati geldiğinde işi bırakıp okumaya başladığını belirtti.

Okul personeli 32 yaşındaki Şenol Kurmuş ise lise mezunu olmasına rağmen ilk kez bir kitabı okurken anlayabildiğini, bunun da kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Kurmuş, "Lise mezunu olduğum halde önceden okuduğumu anlamıyordum. Bir cümleyi baştan sona doğru okuduğum zaman ya cümlenin başını unutuyordum ya da sonu unutuyordum. Şimdi okuduğumu anlıyorum." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.