Van

Akdamar Adası'na ziyaretçi akını

11:44 01 Temmuz 2017
Akdamar Adası'na ziyaretçi akını

ÖZKAN BİLGİN - Van Gölü'ndeki Akdamar Adası ve üzerinde bulunan kiliseyi 6 ayda yaklaşık 62 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Yaz sezonuyla ziyaretçi sayısında artış yaşanan Gevaş ilçesi sınırlarındaki Akdamar Adası, Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinden gelen misafirlere ev sahipliği yapıyor.

Kentin tarihi ve doğal güzelliklerini görmeye gelenler, Van Gölü'nün eşsiz maviliği ortasındaki Akdamar Adası ve üzerindeki kiliseyi ziyaret etmeden bölgeden ayrılmıyor. Özellikle İranlılar tarafından yoğun şekilde ziyaret edilen adayı, ayda ortalama 10 bin kişi geziyor.

- "Bu yıl Ermeni ayini yapılabilir"

Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, AA muhabirine, adanın kentin en önemli destinasyonlarından ve en fazla turist çeken mekanlarından biri olduğunu söyledi.

Yaptıkları çalışmalar ve 2015 yılındaki başvuru sonucunda adanın UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) geçici listesine alındığına dikkati çeken Aktuğ, "Akdamar Adası'nın çevre düzenlemesi ve Akdamar Kilisesi'nin restorasyon çalışmalarını 2016 yılı itibarıyla tamamladık. Bu yıl adaya gelen ziyaretçi sayısı 62 bin civarında." dedi.

Aktuğ, kenti en fazla ziyaret eden yabancı turistlerin İranlılar olduğunu ifade etti.

İranlıların hem sınır komşusu olmaları hem de Türkiye'nin gelenek ve görenekleri için Van'ı tercih ettiğini anlatan Aktuğ, "Bu da bizi mutlu etmekte çünkü İranlılar, kentin ticareti, tanıtımı ve turizmi açısından çok önemli bir faktör." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile 2010 yılından beri Akdamar Kilisesi'nde her yıl Ermeni ayini düzenlendiğini ancak son 2 yıldır bunun yapılamadığını dile getiren Aktuğ, "Yaptığımız görüşmeler neticesinde son iki yıldır adada yapılamayan Ermeni ayininin bu yıl yapılabileceği hususunda olumlu gelişmeler duyduk. Tabi bu tür etkinlikler kentin tanıtımına, ekonomisine ve turizmine çok önemli katkı sağlıyor." ifadesini kullandı.

- İtalyan turist adaya hayran kaldı

Adayı gezen İtalyan turist Roberto Astuto ise Türkiye'yi sık sık ziyaret ettiğini ve bu sayede biraz Türkçe öğrendiğini anlattı.

Akdamar Adası'nın muhteşem bir manzarası olduğunu dile getiren Astuto, ülkesine döndüğünde bu güzellikleri arkadaşlarına anlatacağını söyledi.

Ailesiyle adayı ziyaret eden İranlı Ali Hamidi de Van'ın birçok güzellik barındırdığını, kente sık sık gelip bu güzellikleri gezme imkanı bulduğunu kaydetti.

Van'ın tarihi ve doğal güzelliklerini görmek için Bitlis'ten gelen Sinan Karahan ise "Yabancı turistler dünyanın bir ucundan kalkıp bu güzellikleri görmek için bölgemize geliyor. Biz de hemen yanı başımızda olan bu değerleri görmek istedik. Gerçekten buraların ziyaret edilmesi insana çok şey katıyor." dedi.

- "Teknelerimiz tam kapasite çalışıyor"

Gevaş Akdamar Göl Motorlu Taşıtları Kooperatifi Başkanı Mesut Avcı da adaya ziyaretçi yoğunluğunun sürdüğünü dile getirdi.

Bu yoğunluğa rağmen şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını anlatan Avcı, "18 teknemizle tam kapasite çalışıyoruz. Adaya günlük 10-15 sefer düzenliyoruz. Her teknemiz ortalama 40 kişi götürüyor. İnşallah bu yoğunluğumuz sürekli devam eder." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.