Van

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

13:33 27 Kasım 2017
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Van Valiliği ile Kadın ve Demokrasi Derneğince (KADEM) "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla program düzenlendi.

Van Devlet Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen programda konuşan Vali Murat Zorluoğlu'nun eşi Sevcan Zorluoğlu, kadına yönelik şiddetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli toplumsal sorunlardan biri olduğunu söyledi.

"İster toplumsal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadına yönelik şiddet, kadının fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine, acı çekmesine yol açan, kadının temel hak ve özgürlükleri ile onurunu zedeleyen haksız ve hukuksuz bir eylemdir." diyen Zorluoğlu, şöyle devam etti:

"Kadına yönelik şiddeti mazur gösterebilecek ne insani ne de İslami manada hiçbir gerekçe bulunmamaktadır. Şiddet olaylarına ailede, iş yerinde, sokakta, okulda ve hayatın her alanında rastlanılıyor. Günümüzde toplumların gelişmişlik seviyeleri kadın hakları konusundaki hassasiyetleriyle ölçülmektedir. Bunun bilincinde olarak son yıllarda genel olarak insan hakları ve özel olarak da kadın hakları konularında gerek yasal düzenlemeler gerekse uygulamalar anlamında önemli ilerlemeler kaydettiğimizi memnuniyetle ifade ediyorum. Kadın-erkek eşitliği, kadının insan haklarının korunması, kadının birey kimliğinin güçlendirilmesi gibi konularda önemli yasal değişiklikler ve ilerlemeler sağlandı."

Türkiye'de aile içi şiddet ve töre cinayetlerinin sona erdirilmesi için önemli adımlar atıldığını belirten Zorluoğlu, kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetin önlenmesine yönelik olarak çıkarılan mevzuatın etkin şekilde hayata geçirilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere birçok bakanlık ulusal ve uluslararası kaynaklarla önemli projeler yürüttüğünü vurguladı.

Zorluoğlu, "Projelerin yürütülmesine devam edilmektedir. Kadına yönelik şiddet konusu sadece merkezi yönetimin çabalarıyla çözüme kavuşabilecek bir sorun değildir. Bu mesele yerel düzeyde de tüm kurumların ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının sürekli birlikte çalışmaları ve ortak projeler üretmeleri gereken, tüm kesimlerin katkı yapması zaruri bir meseledir." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Meltem Ağduk ise bu tür programa genelde kadınların katıldığını ancak Van'da düzenlenen programa kadın ile erkeğin eşit oranda katılım sağladığını kaydetti.

Kadına yönelik şiddetin, artık toplumsal cinsiyet temeli şiddet olarak adlandırıldığını kaydeden Ağduk, şöyle konuştu:

"Kişinin sadece cinsiyetinden dolayı uygulanan bir şiddet. Sadece kadın ve kız çocuğu olduğu için ona uygulanan şiddetten bahsediyoruz. Ne yazık ki bu şiddet kadınların peşini doğumdan ölüme kadar bırakmıyor. Dünyanın birçok ülkesinde doğumdan önce başlayan ve doğum öncesi cinsiyet tercihi ile kız bebeklerin yaşamasının engellenmesinden cinsel şiddete, kadın sünnetinden okulda ve iş yerinde cinsel tacize, kadın ticaretinden zorla ve çocuk yaşta evlendirilmesi, ev içi şiddetten, tecavüz ve namus cinayetlerine kadar uzanan bir liste var karşımızda."

Ağduk, ardından şiddet gören kadınlarla ilgili bilgi ve rakamlar verdi.


Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) Müdürü Emine Taş da şiddet gören kadınlarla ilgili sunum yaptı.


İl Müftülüğü Temsilcisi Enise Eker'in konuşmasının ardından program, kadına yönelik şiddetin azalması ve şiddet rakamlarının yer aldığı sinevizyon gösterimiyle sona erdi.


Programa, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, Çatak Kaymakamı Hacı Asım Akgül, Aile Sosyal Politikalar Müdürü Abdurrahman Çohaz, İl Jandarma Komutanı Yavuz Özfidan'ın eşi Dilek Özfidan, jandarma yetkilileri, sivil toplum kurulu temsilcileri ve kadın dernekleri üyeleri katıldı.



















































YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.