Van

Van'ın afet risk haritası çıkarılıyor

11:52 20 Şubat 2018
Van'ın afet risk haritası çıkarılıyor

Van Büyükşehir Belediyesi, başta deprem olmak üzere tüm afetlere karşı kentin risk haritasını çıkarmak amacıyla çalışma başlattı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, deprem kuşağında bulunan Van'ın olası deprem ve diğer afetlere karşı modern ve sağlıklı bir yapılaşması için mikro bölgelendirme projesi, hayata geçiriliyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile ortak yürütülecek olan çalışmalar ışığında, kentin afet risk haritası oluşturulacak.

Bu sayede yerleşime açılması düşünülen boş alanlarda ve daha önce yapılaşmaya açılan alanlarda olası afet risklerine karşı alınacak tedbirler belirlenecek.

Proje kapsamında Van Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen toplantıya, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Hakan Özkök ve teknik ekibi, Van YYÜ Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Özvan, Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Akkaya ile İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mucip Tapan katıldı.

Özkök, yaptığı açıklamada, Van için mikro bölgelendirme çalışmasının önemli olduğunu belirterek, yürütülecek proje ile doğal afet tehlikeleri ve yerel zemin sorunlarını belirlemeyi, yeni mekansal alanların seçiminde kılavuz niteliği taşıyan yerleşime uygunluk kriterlerini ortaya koymayı amaçladıklarını vurguladı.

Çalışmanın, jeolojik açıdan her türlü araştırma, analiz ve sentezleri içereceğine işaret eden Özkök, şunları kaydetti:

"Mikro bölgelendirme ile mevcut veya yeni açılacak yerleşim alanlarındaki tüm tehlikeleri belirleyerek, yerel zemin ve tehlike koşullarının yansıtıldığı haritalar oluşturacağız. Afet risklerini en aza indirmek amacıyla yerel zemin durumunu ortaya koyan büyük ölçekli 1/5000 veya daha büyük afet tehlike haritaları oluşturulacak. Ayrıca kentimizdeki çarpık yapılaşma ve yarattığı sorunların çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olarak yeniden yapılandırılması sağlanacak. Daha sonra ise hazırlanan risk haritaları belediyemizin internet portalı van.bel.tr'de bulunan coğrafi bilgi sistemleri ile entegrasyonu sağlanacak. Bu sayede vatandaşlar arsalarının risk durumunu buradan öğrenebilme imkanına kavuşacaklar."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.