Van

Saray'da kız çocuklarının okullaşma oranı arttı

11:34 12 Mayıs 2018
Saray'da kız çocuklarının okullaşma oranı arttı

Saray ilçesinde yapılan çalışmalar sayesinde kız öğrencilerin okullaşma oranı, erkek öğrencilerin seviyesine geldi.

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Elfesiyar Duyar, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede eğitim alanında kız çocuklarının okullaşmasına yönelik çok ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi.

Kız çocuklarının ilçede okullaşma oranı anlamında çok iyi durumda olduğunu anlatan Duyar, "Şimdi okullarımızdaki kız öğrencilerimizin sayısı erkek öğrencilerimizin sayısını geçmiş durumda. Eğitimde fırsat eşitliği konusunda elimizden gelen her türlü çalışma ve çabayı gösteriyoruz. Bu çalışmalar neticesinde çok büyük bir başarı elde ettik." dedi.

Duyar, üniversiteye yerleştirilen öğrenci sayısı anlamında da çok iyi durumda olduklarını ifade ederek, "Bu yıl liseden mezun öğrencilerden yüzde 60'ının üniversiteye yerleşmesini sağlamak istiyoruz. İlçede okullaşma oranımız ortaöğretimde yüzde 96, ilköğretim ve okul öncesi eğitimde yüzde 100'e yaklaştı." diye konuştu.

Ahmet Nacar Lisesi Müdürü Selami Toparslan da 3 yıldır görev yaptığı okuldaki öğrencilerin bu yıl 233'ünün kız, 242'sinin erkek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Geçen yıl mezun olan 82 öğrenciden 46'sı üniversiteye yerleşti. Kız öğrencilerin eğitim alanında yaşadığı en büyük sıkıntı cinsiyet eşitsizliğidir. Doğu Anadolu'nun en büyük sorunu kız öğrencilerin eğitimden uzak tutulmasıdır. Bunun başlıca sebepleri, kültürel ve ekonomik alandaki sebeplerdir. 2000 yılında bu yana ilçemizde yapılan çalışmalar sayesinde kız öğrencilerimizin bu sorunlarının ortadan kalktığını görüyoruz."

Ahmet Nacar Lisesi 11. sınıf öğrencisi Ebru İlik de kız çocuklarının okutulması gerektiğini dile getirdi.

Eskiden köylerde kız çocuklarının okutulmadığını anımsatan İlik, "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ailelerimiz bilgilendirildikten sonra kız çocukları okutulmaya başlandı. Bu konuda çok mutlu olduk. Bütün öğretmenlerimiz bize destek oluyor. Ailelerimiz okumadı ama bizim okumamızı çok istiyorlar." dedi.

11. sınıf öğrencisi Nur Muhammed Aydınay da okullarındaki kız öğrencilerin çok başarılı olduğunu dile getirerek, ailelerden kız-erkek ayrımı yapmadan çocuklarını okula göndermelerini istedi.

Aydınay, "Son yıllarda artık kız ve erkekler eşit tutuluyor. Bu çok güzel bir şey. Ne olursa olsun cinsiyet farkı asla yapılmamalı. Eğitim hakkı herkese tanınan bir haktır. Bunun için erkek ve kadını eşit tutan herkese çok teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.