Van

Van’da ürküten olay! Onlarca kovan arı telef oldu!

12:09 27 Ocak 2023 11 Yorum Var
Van’da ürküten olay! Onlarca kovan arı telef oldu!

Van'da mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam eden hava sıcaklıkları ve kar yağmaması nedeniyle yalancı bahara aldanarak kovanlarından çıkan arıla, soğuk nedeniyle telef oldu.

Van’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kar yağışının gerçekleşememesi arıcıları olumsuz etkiledi. Kış uykusunda olması gereken bal arıları, yalancı bahar ve güneşe aldanarak kovanlarından dışarı çıkıyor. Ancak soğuk hava nedeniyle bal arıları dışarıda donarak ölüyor.

Van’da ürküten olay! Onlarca kovan arı telef oldu!

'ENDİŞE İÇERİSİNDE BEKLİYORUZ'

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, geçen sene bu zamanlarda yerde metrelerce kar olduğunu belirterek, “Bu sene ise ne kar var, ne kış mevsimi var. Yalancı bir bahar yaşıyoruz. Haliyle kış uykusuna yatması gereken arılarımız, bu mevsimden etkilenerek kış uykusuna yatamıyor. Kış uykusuna yatamadığından dolayı dışarı çıkmak zorunda kalıyor ve dışarı çıktığında da soğuktan dolayı geri dönemiyor. Bununla beraber kış uykusuna yatmadığı için içerdeki bal stokunu da tüketmek zorunda kalıyor. Bu da önümüzdeki uzun bir bahar mevsiminde arıların kovanda aç kalacağından dolayı arı ölümlerinin olabileceğini gösteriyor. Şu anda arı ölümleri zaten var. Endişe içerisinde bekliyoruz. Bizi kötü bir sezon bekliyor” dedi.

Van’da ürküten olay! Onlarca kovan arı telef oldu!

'KÜRESEL ISINMAYA KARŞI HAZIR OLMAMIZ LAZIM'

Son zamanlarda ciddi anlamda küresel ısınmanın arttığını ifade eden Tandoğan, “Bunun da tarım ve hayvancılık için bir tehlike arz ettiğini görüyoruz. Bizim küresel ısınmaya karşı hazır olmamız lazım. Ayrıca devletimizin nakliye ve mazot desteği vermesi halinde buradaki üreticilerimiz mevsimi daha iyi olan Akdeniz Bölgesine gidebileceklerdir” ifadelerini kullandı.

Van’da ürküten olay! Onlarca kovan arı telef oldu!

'ARI ÖLÜMÜ ÇOK, 230 KOVANDAN 80 KOVAN KALDI'

32 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirten Fahrettin Elasan isimli arıcı ise “İlk defa böyle bir kış yaşıyoruz. Masraftan dolayı batıya da gidemedik. Arılar ise kışı yaşamıyor. Arı ölümü çok. Daha önce 230 kovandan 80 kovan kalmıştı. Bu şekilde giderse 50 kovan arı ya kalır ya kalmaz. Devlet nakliye ve mazot desteği verirse biz en azından bu zamanlarda batıya gidebiliriz. Bu nedenle devletimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Van’da ürküten olay! Onlarca kovan arı telef oldu!

Van’da ürküten olay! Onlarca kovan arı telef oldu!

YORUMLAR

11 Yorum Var
  • Şeyma 1 yıl önce Şikayet Et
    Bende yeni yeni bakıyorum arıya simdi şerbeti mi vermeli yoksa kek mi.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Aktaş arıcılık 1 yıl önce Şikayet Et
    Yazın 105 kovan arım varken, bu olumsuz gidişatdan dolayı üç veya beş arı kaldı. Çok üzüldüm. Bu arada devletimiz yakıt desteği yapması bizi biraz olsun sevindirir . Ve de hibe desteği programlarında 1 yıl şartı kaldırılmalı,en az üç aya indirilmesi lazım ki destek destek olsun.
    Cevapla
  • Antalya 1 yıl önce Şikayet Et
    Antalyadada aşırı kadro kaybı var allah yardımcımız olsun
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Adalet 1 yıl önce Şikayet Et
    Arının beslemesini yapmak gerekiyor. Diğer yıllara oranla bu yıl daha fazla stoğunun olması lazım arının.
    Cevapla
  • Ramazan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir iki gün önce kısa süreli fondan kontrolü yaptım bitirmişler yenisini koydum stok takibi önemli.
  • Memet 1 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba arı üretim yapan arkadaşlar sözünüzde haklısınız küresel ısınma dan yalancı bahar arıların ölmesine sebep oldu bende arıcılık yapıyorum 30 kovanın var Konya iç Anadolu bölgesndeyim benim arım öldü 16 kovn kendi imkanlarıyla aldım say Tarım bakanı arıcılara destek verilsin istiyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.