Yalova

Benzeri olmayan "sanat eseri" gibi gelinlik

11:08 17 Kasım 2015
Benzeri olmayan "sanat eseri" gibi gelinlik

YILMAZ ORUÇ - Yalova'da ebru sanatçıları Nihal Şahin ve Gülseren Yeniçeri'nin bu sanatı kullanarak hazırladığı gelinlik, açılan sergide ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.  

Yalova El Sanatları Derneği Başkanı Osman Nuri Gürsesli, ebru sanatının özelliği nedeniyle gelinliğin Türkiye'de ve dünyada "benzeri olmadığını" bildirdi.

Ebru sanatçısı Şahin, Yalova El Sanatları Derneği Kent Müzesi Sergi Salonu'ndaki karma sergide yer alan gelinliğin hazırlanma süreciyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ebrudan farklı eserler ortaya koyarken gelinlik yapma fikri doğduğunu, arkadaşı Yeniçeri ile önce tasarım ve malzemeleri belirlediklerini anlatan Şahin, eserin bir haftada ortaya çıktığını daha sonra da sergiye konulduğunu kaydetti.

 Şahin, sergide büyük ilgi gören gelinliğin yapım sürecinde karşılaştıkları sorunları pratik çözümler bularak aştıklarını dile getirerek şu bilgileri aktardı:

"(Üstünü düz yapalım, biraz daha renkli olur altını renklendiririz) dedik. Eteğini yaparken kumaşları parçaladık çünkü ebru teknemiz büyük değildi. Teknemiz 1,5 metreydi ve bizim için yetersizdi. Parçalara bölerek birleştirerek daha büyük bir gelinlik yapmaya karar verdik. Parçaların ebrularını yaptık ve birleştirdik. Ondan sonra tüllerini süsledik. Bu şekilde oluştu. Ebru gelinlik ilginç olduğu için genelde üniversite öğrencileri 'Ben giyerim' diyor ama paylaşmak istemiyoruz. Tek olduğu için kimsenin giymesini istemiyoruz. Gelinliği özenle saklayacağız." 

-"Bu gelinliğin ikincisi asla olmayacak"

Dernek Başkanı Osman Nuri Gürsesli de hüsnühat, ebru, tezhip, minyatür ve resim gibi alanlardan birçok sanatçıyı bir araya getirerek güzel çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Karma sergide özellikle ebrudan gelinliğin dikkat çektiğini belirten Gürsesli, "Bu Türkiye'de ve dünyada ilk defa yapılan ebrudan gelinliktir. Bu gelinliğin ikincisi asla olmayacak, olmaz da zaten. Ebru sanatının özelliği odur. Parmak izi gibidir, bir defa yapıldığı zaman asla ikincisi olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.