Yalova

Osman Gazi Köprüsü'ne kavis verdiren "kuş oteli"

11:09 03 Mayıs 2016
Osman Gazi Köprüsü'ne kavis verdiren "kuş oteli"

ERHAN ERDOĞAN - İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü'ne kavis verdiren ve 113 göçmen kuş türüne konaklama imkanı sunduğu için "kuş oteli" olarak bilinen Hersek Lagünü, yılın her döneminde ilgi görüyor.

Mustafa Kemal Atatürk'ün bir çınar ağacının kesilmemesi için Yürüyen Köşk'ü temelinden kaydırdığı Yalova'da, Orman ve Su İşleri Bakanlığının çalışmalarıyla bir çevrecilik örneği daha gerçekleşti.

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü'ne, kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verildi. Göçmen kuşların konaklama noktası olan Hersek Lagünü, Osman Gazi Köprüsü'nün şeklini belirlerken, sulak alanın bu çalışmayla göçmen kuşlara gelecek yıllarda da ev sahipliği yapması sağlandı.

"Kuş oteli" olarak adlandırılan ve yüzey alanı yaklaşık 152 hektar olan Hersek Lagünü hakkında AA muhabirine açıklama yapan Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, ilk hazırlanan projede köprünün düz olduğunu söyledi.

- "Proje değişti"

Köprünün sulak alan üzerinden geçeceğinin belirlenmesinin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının çok hassas hareket ettiğini ve proje değişikliğine gidildiğini aktaran Oral, şöyle konuştu:

"Sonuçta bu proje ve köprüdeki kavis ortaya çıktı. Bakanlıklarımıza bu hassaslıklarından dolayı teşekkür ediyoruz çünkü gerçekten hassasiyet, bu bölgenin korunması amaçlı çok doğru bir hareketti. İleride bunun değeri daha da iyi anlaşılacak. Böyle büyük bir projede böyle bir hassasiyet takdire şayan. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu alanda ses bariyeri yapılacağını açıkladı. Ses bariyerleri bizim için önemli. Kuşlarımız çok hassas. En ufak gürültüde çekinebiliyorlar. Kuşlarımızın korunması amaçlı o ses bariyerleri konulacak."

- "Doğa turizmi açısından önemli bir yer"

Hersek Lagünü'nün kuşların göçleri sırasında dinlenmek için kullandığı bir yer olduğuna dikkati çeken Oral, "Kuşlarımız burayı adeta bir otel olarak kullanıyor. Çok fazla bir yavrulama, konaklama yapmıyorlar ama geliyorlar. Bir hafta, 10 gün, 15 gün veya 1 ay neyse, yiyorlar, içiyorlar, konaklıyorlar. Bundan sonra da gidecekleri yere gidiyorlar. O yüzden 'kuş oteli' deniliyor buraya." dedi.

Sulak alana gelen kuşların bazen arttığını, bazı dönemler azaldığını belirten Oral, buraya bazıları çok nadir görülen 113 türde kuş geldiğini anlattı.

Yaklaşık bir yıldır bölgede ciddi bir sayım çalışması yapıldığını aktaran Oral, sonuçlarının 2-3 yılda ortaya çıkacağını söyledi.

Metrekareye düşen kuş sayısının diğer kuş cennetlerine göre yüksek olduğunu ifade eden Oral, "Buraya yılın her dönemi kuş gözlemcileri, fotoğraf tutkunları geliyor. Doğa turizmi açısından çok önemli bir yer. Burada 3 kuş gözlem yeri yapılacak. Bunu Orman ve Su İşleri Bakanlığı desteğiyle yapacağız. Şu anda projeler hazır." diye konuştu.

Göldeki en dikkati çeken kuşların flamingolar olduğunu vurgulayan Oral, "Flamingolar geçen sene binin üzerinde geldi. Bu sene biraz azalma var. Onların zaman zaman azalması ve çoğalması normal ama bir özellik de var bu yıl yavrulama yaptılar." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.