Yalova

Atatürk'ün gramofonun 70 yıllık sessizliği sona erdi

13:14 03 Kasım 2016
Atatürk'ün gramofonun 70 yıllık sessizliği sona erdi

İngiltere'de 1928'de yapılarak Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilen ve Yürüyen Köşk'te korunan bozuk gramofon tamir edildi.

Yalova Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, harf devrimi sonrasında üretilerek üzerine Türkçe "Sahibinin Sesi" yazılarak Atatürk'e hediye edilen gramofon, yaklaşık 70 yıldır çalışmadı.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın geçen hafta kentte ağırladığı Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Yürüyen Köşk'ü gezdikleri sırada gördüğü gramofonun çalışmadığını öğrendi. Akgün, Büyükçekmece'de yaşayan Mehmet Ustanın müzik aletini tamir edebileceğini belirtti.

Gramofon, belediye başkanı Salman'ın talimatı doğrultusunda söz konusu usta ile temasa geçilerek İstanbul'a gönderildi. 3 gün süren bakım ve onarımın ardından Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilmek üzere İngiltere'de yapılan gramofonun 70 yıllık sessizliğine son verilerek, yeniden çalışır hale getirildi.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün'e katkılarından dolayı teşekkür eden Vefa Salman, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Yürüyen Köşk'te bulunan gramofonunun çalışmadığını hatırlattı.

Salman, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz hafta değerli büyüğüm, ağabeyim Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ü Yürüyen Köşk'te gezdirirken, gramofonun çalışmadığını söyledim. Kendisi de bunun çalışmasının daha anlamlı olacağını, ülkemizde bir gramofon ustasının bulunduğunu onun da Büyükçekmece'de olduğunu belirtti. Ben de kendisine hak verdim. Gramofonu İstanbul'a gönderdik. Üstadımız 3 günde bunu tamir etti. Gramofonu teslim almaya gittiğimizde, tamir eden üstadımız Mehmet Bey gramofonla ilgi bizlerle çarpıcı bilgiler paylaştı. Değerli ağabeyim Hasan Akgün'e bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Mehmet Ustamızın da ellerine, emeğine sağlık diyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.