Yozgat

Yozgat’ta toplu arı ölümleri

14:40 07 Ekim 2015
Yozgat’ta toplu arı ölümleri

Akdağmadeni ilçesinde bal arılarının toplu halde telef olması bal üreticilerinin mağdur olmasına neden oldu

 Akdağmadeni ilçesinde, bal arılarının toplu halde telef olması bal üreticilerini mağdur etti.

İlçede 20 yıldır arıcılık yapan Halim Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek geçim kaynağı olan kovanlarındaki arıların yüzde 90'ının telef olduğunu belirtti.

Ünlü, mağduriyetlerinin giderilmesi için durumu Akdağmadeni İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bildirdiklerini söyledi.

Arılarının kovan içerisine böcek ilacı sıkılması sonucu zehirlendiğini savunan Ünlü, banka kredisiyle aldığı arılarının borcunu sattığı ballarla karşıladığını ifade ederek, mağduriyetini dile getirdi.

Zehirlenme sonrası Akdağmadeni İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından rapor tutulduğunu belirten Ünlü, verilen raporda arılarının yüzde 90'ının telef olduğu kendilerine bildirildiğini söyledi.

Bal üreticisi Veli Doğan ise bahçesine arı kovanlarının bakımı için geldiğinde 20 kovan arısının tamamının telef olduğunu ifade etti.

Doğan, "Bütün gelir kaynağım bu arılardı, arıcılık idi. Zararım büyük. Arılarımız kimler tarafından telef edildiğini bilmediğimiz için mağdur olduk. Zehirlenme sonrası 20 kovan arımın içerisindeki bal sayım 4 çitaya kadar düştü. Durumumuzu Akdağmadeni Kaymakamlığına, İlçe Emniyet Müdürlüğüne ve Yozgat Arıcılar Birliğine bildirdik. Onlarda araştırmalarını yapıyorlar" dedi.

Öte yandan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, bal üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi için telef olan arılardan ve kovanlardan alınan numuneleri Ankara Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarına gönderdi.

Ankara Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarında yapılan incelemelerde toplu arı ölüm sebebinin ''Amerikan Yavru Çürüklüğü'' olduğu tespit edildiği kaydedildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.