Yozgat

Kırşehir'deki deprem

16:21 11 Ocak 2016
Kırşehir'deki deprem

Bozok Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Temiz, merkez üssü Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesi olan 5 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntıların olabileceğini, ancak 5'den daha büyük bir depremin beklenmediğini söyledi.

Temiz, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün saat 19.40'da merkez üssü Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Hacıduraklı köyü olarak belirlenen 5 büyüklüğündeki deprem sonrası vatandaşların yeni depremler olacağı düşüncesiyle paniğe kapıldığını belirtti.

Depremlerin ne zaman olacağının şu anki teknolojiye göre mümkün olmadığını ifade eden Temiz, "Dün meydana gelen depremin sebep olduğu fay hattı fazla bilinen bir fay hattı değildir. Seyfe fay hattına yakın bir yerdir. Burada 5'den daha büyük depremin olacağı tahmin edilmemektedir. Artçı depremler olmuştur, hepsi 5'ten küçüktür. Vatandaşlarımızın korkmasına gerek olmadığını düşünüyorum" dedi.

Meydana gelen depremin orta büyüklükte olduğunu vurgulayan Temiz, şöyle devam etti:

"Tekrar artçı depremler olabilir, vatandaşlarımız için endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. 5 büyüklüğünde meydana gelen depremden sonra yaklaşık 14 artçı deprem kaydedilmiştir. Bunların büyüklükleri AFAD verilerine göre 1,4 ila 1,5 olarak belirlenmiştir. Bundan daha büyük bir depremin olması beklenmemektedir. 5'ten büyük bir depremin olacağını da düşünmüyorum. Önceden bunu tespit etmek mümkün değildir.''

Orta Anadolu bölgesinin depremler açısından sakin bir bölge olarak bilinmesine karşın geçmiş dönemlerde büyük depremlerin meydana geldiğini anımsatan Temiz, şöyle devam etti:

''Bunlardan en önemlisi 1938 yılında Akpınar depremi ve 1940 yılında Yozgat Doğankent depremidir. 6.5 büyüklüğünde depremler meydana gelmiştir. Bunların oluşma aralıkları daha düşüktür diğer bölgelere göre. Bunun da nedeni Orta Anadolu bölgesindeki fayların deformasyon hızının düşük olmasıdır. İç Anadolu bölgesinde birçok fay yer almaktadır. Bu fayların aktiflikleri hakkında bazı çalışmalar yapılmasına karşın bazıları hakkında yeterli bilgi yoktur. Net olarak birşey söylenmesi güçtür. Hangi fay şu an için aktif hangi fay değil bazı ana yapılar ana fay zonları biliniyor. Ancak dünkü depremin olduğu gibi fayların durumları önceden bilinme durumu yok. Bu depremle alakalı daha büyük bir depremin olması ihtimali daha düşük.''

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.