Yozgat

Yozgatta, "Zirai Don" tarımsal alanları etkiledi

12:00 26 Nisan 2016
Yozgatta, "Zirai Don" tarımsal alanları etkiledi

Sarıkaya ilçesinde, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına düşmesi sonucu yaşanan zirai don, meyve ağaçlarını ve hububat ekili alanları olumsuz etkiledi.

Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zirai don nedeniyle hasar tespiti için ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ile arazi çalışmaları başlattıklarını bildirdi.

Hububat ekili alanlarda ciddi oranda ''soğuk kesmesi'' görüldüğünü ifade eden Güngör, ''Bu araziler tekrar sulanınca belki yüzde 30 gibi bir verim alınabilir fakat bu da yeterli olmaz. Kışın don kesmesi nedeniyle yüzde 30 civarında hasar vardı. Şimdi geriye kalan yüzde 70'lik ürünün hemen hemen tamamında soğuk kesmesi oldu.'' diye konuştu.

Bölgede yoğun olarak üretimi yapılan şeker pancarının da bu durumdan etkilendiğini dile getiren Güngör, çiftçilerin tekrar pancar ekerek sulama yaptığını aktardı.

Şeker pancarındaki zararın telafi edilebileceğini ancak hububat ekili alanlar ve meyve ağaçlarındaki hasarın daha etkili olduğunu anlatan Güngör, şunları kaydetti:

''Soğuktan etkilenen pancarların telafisi mümkün. Ama mercimek başta olmak üzere hububatta yüzde 100'e yakın hasar söz konusu. Bölgemizde, henüz sebze ekilmediği için sebze üretiminde sıkıntı yok. Fakat meyvecilik de zaten profesyonel değil amatörce yapılıyor. Bu yıl Yozgat’ta yiyeceğimiz tek bir meyve yok, tamamını soğuk kesti. Hububat üreticisi de ürün almadan hasat yaptı. Tarım alanlarını soğuk vurmasıyla ilgili bu yıla özel çiftçilere destek olunması gerektiğini düşünüyoruz. Konuyla ilgili taleplerimizi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunacağız."

Çiftçi Aytekin Koç da bu yıl ekinlerini soğuk vurduğunu ve tarlasından mahsul alamayacağını, borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.