Yozgat

Tarihi kulenin altında saat tamir ediyor

11:28 13 Eylül 2016
Tarihi kulenin altında saat tamir ediyor

ZEKERİYA KARADAVUT - Yozgat'ta 35 yıldır saat tamiri yapan Sami Şahin, mesleğini, kentin sembol eserlerinden tarihi saat kulesinin altındaki 4 metrekarelik alanda sürdürüyor.

Mesleğe 13 yaşında ortaokulu bitirdikten sonra çıraklık yaparak adım atan Şahin, zorluklarla açtığı iş yerini 2001'deki krizde kapatarak kulenin altında saat tamirine başladı.

Aylık bin 500-2 bin lira kazanarak evini geçindiren Şahin, tamiratın yanı sıra 1908 yılında Tevfikizade Ahmet Bey'in belediye başkanlığı sırasında yaptırılan kare prizma gövdeli saat kulesinin 4 cephesindeki saatlerin de her ay bakımını gerçekleştiriyor.

Sami Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe 35 yıl önce ortaokul çağlarında başladığını söyledi.

Ortaokulu bırakarak saat tamircisi eniştesinin yanında çıraklık yaptığını ifade eden Şahin, ''Yaklaşık 12 yıl çıraklık sürecim geçti. Daha sonra kendi iş yerimizi açtık. 2001 yılında devalüasyonda dükkanımı kapatmak zorunda kaldım. Daha sonra saat kulesine geldim ve 15 yıldır ekmek paramı burada kazanıyorum.'' dedi.

Saat kulesinin altında böyle bir atölyenin olmasının herkesin dikkatini çektiğini dile getiren Şahin, ''Dükkanımı sabah besmeleyle açarım. Çevredeki komşu esnaf, arkadaşlar gelir. Çay yaparız. Kahvaltımızı edip, 40-45 dakika hoş sohbet yaparız. Ondan sonra herkes işine gücüne gider. Gayet hoş bir duygu." diye konuştu.

- ''Bir kişinin 15 saat getirdiği bile oluyor''

Dükkanda her saat türünü tamir ettiğini anlatan Şahin, şunları kaydetti:

''Her türlü saatin tamiratını, bakımını yapıyorum. Artık devir değişti, insanların kıyafete göre saatleri var. Zaman zaman bir kişinin 15 saat getirdiği bile oluyor. 'Saatlerimin bakımlarını yap Sami usta' diye. Kesinlikle bu mesleğin öleceğini düşünmüyorum. Gayet iyi bir meslek. Geleceği de açık. Sadece çırak bulmada sıkıntı çekiyoruz. Hangi meslekte olursa olsun artık eskisi gibi çırak bulunamıyor.''

Çocuklarının dükkana gelip gittiğini, onların bu işi devam ettireceğini düşündüğünü belirten Şahin, "Üç kızım, bir oğlum var. Büyük kızım Ondokuz Mayıs Üniversitesi son sınıfta okuyor, İngilizce öğretmeni olacak. İkinci kızım da bu yıl Gaziosmanpaşa Üniversitesini kazandı. İktisat okuyacak. Saat tamiri yaparak evimi geçindiriyorum. Çok şükür hiçbir sıkıntım yok. Hayat güzel, hayattan zevk almaya bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.