Yozgat

Çiftçilerin başı farelerle dertte

12:52 21 Şubat 2024 7 Yorum Var
Çiftçilerin başı farelerle dertte

Yozgat’ta çiftçiler, farelerin yoğun olarak görüldüğü tarım alanlarında, kendi imkanlarıyla mücadele ediyor. Hububatları ve kökleriyle beslenen tarla fareleri ekili alanlara ciddi zarar verirken üreticiyi de kara kara düşündürüyor.

Hava sıcaklığının mevsim normallerin üzerinde seyrettiği Yozgat’ta son yıllarda fare popülasyonunda artış gözlendi. Hava sıcaklığı nedeniyle kış uykusundan erken uyanan tarla fareleri, besin bulmak için ekili hububat alanlarını istila etti. Çiftçiler ise ekin alanlarını delik deşik eden tarla farelerine karşı zehirli yemlerle mücadele başlattı. Tarlalarda hububatları ve köklerini yiyerek ciddi zararlara neden olan farelere karşı mücadelede yetersiz kalan çiftçiler, yetkililerden yardım bekliyor. Uzmanlar ise son yıllarda mevsime bağlı olarak fare popülasyonunun arttığını söyleyerek farelerle etkin mücadele edilmezse çiftçiler için ilkbahar mevsiminde sonuçlarının daha vahim olacağını belirtiyor.

“Tarla fareleri bizi çok uğraştırıyor”

Yozgat merkeze bağlı Bahçecik köyü muhtarı Şükrü Kaya, farelerin ekonomik olarak ciddi zararlara yol açtığını belirterek, “Tarla fareleriyle mücadele için yuvalarını motorla eziyoruz ve ilaçlama yapıyoruz. Fareleri ekinlere büyük zararı oluyor, tarlaları delik deşik ediyorlar, bitkileri yiyorlar. Mücadelede bizi uğraştırıyorlar” dedi.

“Tarlalarımızda yüzde 70 oranında hasar oluştu”

Son aylarla tarla fareleriyle büyük oranda mücadele ettiklerini söyleyen Bahçecik köyü sakinlerinden çiftçi Sümmani Akgül ise, “Son birkaç senedir böyle bir fare olayı görmedik. Ekin ektiğimiz 10. aydan itibaren biz farelerle mücadele ediyoruz, bir fare istilası var sanki. Traktörle fare deliklerini eziyoruz, yuvarına ilaç bırakıyoruz ama fayda etmiyor, yetkililerimizden yardım bekliyoruz, önlem bekliyoruz. Biz çiftçi olarak elimizden geleni yapıyoruz ama tarla fareleri başımıza bela oldu, böyle giderse mahsullerde yüzde 70 oranında kayıp olabilir. Şu an genel olarak yüzde 70 tarlalarımızda hasar var” şeklinde konuştu.

“Son yıllarda fare popülasyonu arttı”

Kış mevsiminin sıcak geçmesiyle fare popülasyonunda bu yıl artış yaşandığını söyleyen Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gamze Pekbey, “Özellikle kış aylarının sıcak geçmesi nedeniyle kışın uykusunda olması gereken bu canlılar, maalesef erken uyanıyorlar ve aç uyandıkları için de özellikle besin bulabilecekleri yerlerde çok daha fazla popülasyonlarının yükseldiklerini görüyoruz. Bunlar yem bitkileri başta olmak üzere sebze ve meyve gibi her türlü alanlardan beslenebiliyorlar. Özellikle toprak altı aksamda bitki köklerine de zarar verebiliyorlar” ifadelerine yer verdi.

“Zehirli yemleri farelerin beslenme deliklerine bırakmak çok önemli”

Tarla fareleri ile mücadele edilmediği takdirde zararlarının ciddi oranda yüksek olacağını da belirten Pekbey, “Tarla fareleriyle biz küçük alanlarda kültürel mücadeleyi öneriyoruz. Derin toprak sürümleri gibi, görülen fare deliklerinin kapatılması, küçük alanların su ve duman altıda bırakılması yöntemleri ile tuzaklardan da mücadelede yararlanabiliriz. Yine doğal düşman varlığı çok önemli, kedilerin, tilkilerin, yırtıcı kuşların varlıkları farelerin popülasyonlarının kontrolünde son derece önemlidir. Son olarak kimyasal mücadeleyi de çiftçilerimize öneriyoruz. Genellikle zehirli yemler ve çeşitli mikro kapsüller şeklindeki pelet halindeki besinler mücadelede kullanılıyor. Bu mücadele çerçevesinde ise tarla farelerinin toprağa 3 tane delik açtığını bilmemiz gerekiyor. Bunlarda birisi besinleri taşıdıkları besin delikleri, bir tanesi dışkılama deliği ve diğeri de hafriyat delikleridir. Biz zehirli yemleri mutlaka beslenme deliklerinin içerisine ve diğer hayvanların ulaşmayacakları şekilde bırakmamız gerekiyor” diye konuştu.

YORUMLAR

7 Yorum Var
  • Ahmet Türköz 2 ay önce Şikayet Et
    Arkadaşlar bu fare türü farkli tarla faresi değil bu Alanya da zeytinlikleri istila etti Ağaçların kabuğunu soyup capaklarini kemiriyor yer altında uçsuz bucaksız magralar yapıyor
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • H öztan 2 ay önce Şikayet Et
    Yılanları öldürürseniz böyle olur.birde sadaka zenginseniz zekat vermeniz gerekir yoksa bereket değil bela olur başınıza
    Cevapla
  • mgulser 2 ay önce Şikayet Et
    anız yangini ve zirai mücadele de tetbirsizce çeşmeye zehirli ilaç zizintisi ve et çil hayvan poulasyonu acilik adı altında katliam var sonuçta bu
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Muharip gazi 2 ay önce Şikayet Et
    Bende karşıyım ilaç kullanmadım yanımdaki kişi ilaç kullanırdı, yinede o kişinin ekiplerine zarar verirdi,ben kullanmadığım için senden oluyor derdi ,halbuki atılan ilaç üç bestanesini temizler ,2 tanesi kalsabile ,kalanlar zarar ,verir ,halbuki hayvanları silahla öldürülmesi, bu hayvanlar doğa kendi kendine temizler teşekkür ederim
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • verme 2 ay önce Şikayet Et
    av diye hayvan katliami yapin sonra doganin dengesi bozulur bu durum cikar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.