Yozgat

Yanlış uygulama fare istilasına neden oldu

16:30 29 Nisan 2024 5 Yorum Var
Yanlış uygulama fare istilasına neden oldu

Yozgat'ta tarım alanlarında uygulanan yanlış ilaçlama yöntemi tarla farelerinin artmasına neden oldu.

Tarım alanlarında kimyasal kullanımının bilinçsiz şekilde yapılması, farelerin doğal düşmanları olan yılan, leylek, gelincik, atmaca, kartal gibi hayvanların yok olmasına ve bu durum tarla farelerinin daha çok üremesine, sonucunda ise popülasyonlarının artmasına neden oluyor.

Türkiye’de önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta bu sene kış aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi tarım alanlarındaki dengeleri değiştirerek fare popülasyonunu artırdı. Artan fare popülasyonu hakkında konuşan Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, tarım bölgelerinde kullanılan bazı kimyasal ilaçların, fareleri avlayan yılan, leylek, sansar ve atmaca gibi diğer canlıları yok ettiğini ve sonucunda fare popülasyonunun arttığını belirtti. 

ORTAM FARELERE KALDI

Tarım ilaçları nedeniyle fare avlayan hayvanların zarar gördüğünü belirten Prof. Dr. Yılmaz, kışın sert geçmemesinin fare popülasyonunun artmasına neden olan unsurlardan olduğunu belirtti. Fare artışında diğer faktörlerden bahseden Prof. Dr. Yılmaz, kullanılan tarım ilaçlarına dikkat çekerek "Özellikle kullanılan bazı tarım ilaçları, fareleri avlayan, onlarla beslenen diğer canlıları yok etmiş ve fare dinamiğini artırarak doğal dengeyi bozmuştur. Özellikle yılanlar, kuşlar farelerle besleniyor. Bu doğal düşmanlar yapılan yanlış uygulamalardan dolayı özellikle aşırı derecede yapılan ilaçlamalardan dolayı pek çoğu yaşamıyor ya da hayatını kaybetti veya yoğunlukları azaldı. Haliyle farelerin tabii düşmanları azalınca ortam farelere kaldı." ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Güngör Yılmaz "Fareler de ister istemez bu dengesizlikten faydalanarak hızlı çoğalan hayvanlar, sürekli yavrulayarak hızlı bir şekilde çoğalıyor. Onun için de ekili alanlarda her zaman için hem sonbahardan kışa girerken hem de kıştan ilkbahara çıkışlarda ciddi zararlar meydana getirmektedirler” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

YORUMLAR

5 Yorum Var
  • Mutlu 2 hafta önce Şikayet Et
    Allah'a yönelmeliyiz sosyal medya kültürümüzü tamamen mahvetti
    Cevapla
  • Yozgatli 2 hafta önce Şikayet Et
    Necmettin Erbakan Hocamıza gurban ol Hocamızın oğlu imansız oğluna yardım ettin için çok rahat da Yozgat milletine ne oldu anlamadım Reisimize ihanet eden il olarak tarihsin
    Cevapla
  • Cemo 1 hafta önce Şikayet Et
    Her şeyi siyaset yapmışsınız ne biçim kafa var sizde
  • Yozgatli 2 hafta önce Şikayet Et
    Daha kötü olacak Erbakan Hocamıza Gurban ölsün onun oğluna oy verdiniz yirmi sene ceza Daha gelir inşallah
    Cevapla
  • Has yozgatli 2 hafta önce Şikayet Et
    Gökten kemik yagacak
  • çiftçiye 2 hafta önce Şikayet Et
    İlaç kullanmayın organik tarım yapın. birazını kuş birazını fare yesin sadakanız olsun. merak etmeyin fakirleşmezsiniz bereketi artar ilaçsız sağlıklı toprakta mikro organizmalar sayesinde. yoksa zamanla toprağınızda tarım yapılamaz hale gelir. doğanın dengesini döngüsünü bozup ilaç diye zehir satanları zengin etmeyin. kendinizi ve bizi zehirlemeyin.
    Cevapla
  • Bilgiliye 2 hafta önce Şikayet Et
    Bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor herkesin her konuda fikri var .
  • öneri 2 hafta önce Şikayet Et
    tarım ilacı satan şirketler kuşların yılanların yok edilip farelerin artmasına sebep oluyor sonra da farelerin öldürülmesi için daha çok ilaç satıyor.tarım bakanlığı tarım ilacı kullanımını yasaklamalı. bu firmaların ilaçlarını tavsiye ederek rüşvet alan memurları tespit etmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.