Zonguldak

Türkiye 20. Kömür Kongresi sonuç bildirgesi:

13:29 08 Haziran 2016
Türkiye 20. Kömür Kongresi sonuç bildirgesi:

Zonguldak'ta 4-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen "Türkiye 20. Kömür Kongresi"nin sonuç bildirgesi açıklandı.

Maden Mühendisleri Odasınca düzenlenen kongrenin sonuç bildirgesinde, kömürün vazgeçilmez bir enerji kaynağı olduğu belirtildi.

Kömürün geçmişte olduğu gibi gelecekte de kalkınma ve enerjide güvenilirlik açısından önemli bir role sahip olmaya devam edeceği aktarılan bildirgede, "Kongremizde, başta taş kömürü ve linyit olmak üzere ülkemizin katı fosil enerji yakıtlarının üretimi, hazırlanması, enerji ve sanayide kullanımına ilişkin her türlü soruna bilimsel yaklaşım ve tartışmalarla çözüm aranmıştır. Son yıllarda dünyanın içinde bulunduğu enerji dar boğazı göz önüne alındığında kömür madenciliğinin ülkemiz için öneminin stratejik olduğu bu etkinlik aracılığıyla bir kez daha vurgulanmıştır." ifadesi kullanıldı.

Madenlerin ülke kalkınmasındaki yeri ve ekonomiye yaptığı katkılarının göz ardı edilemeyeceği belirtilen sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:

"Madencilikle ilgili işlemlerden vazgeçilmesi mümkün olmadığı gibi madenlerin çıkartılmasında kamu yararı, çevreye duyarlılık, mühendislik bilim ve tekniğinin uygulandığı ve yöre halkının onayı temel alınarak planlanması hedeflenmelidir. Ayrıca, işletme özelliğini kaybetmiş sahaların tekrar kullanılabilir koşullara getirilmesine çaba gösterilmelidir. Çelik üretimi günümüzde de ülke ekonomileri için çok büyük önem taşımaktadır. Dünya çelik üretiminin yüzde 70'inin, dünya elektrik üretiminin yüzde 40'ının kömüre bağlılığı göz önüne alınırsa ülkemizde kömür üretimine, özellikle taş kömürü üretimine önem verilmeli ve üretimin önündeki yapısal engeller kaldırılmalıdır. Geçmişten günümüze kömür üretimi yaparak ülkemize büyük hizmetleri olan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Türkiye Kömür İşletmeleri zarar ediyor gerekçesiyle gözden çıkarılmıştır. Kömürün gelecekteki önemi düşünüldüğünde, yapılması gereken özellikle teknolojik ve üretime yönelik yatırımlar konusunda bu kuruluşların desteklenmesidir."

- "Yerli üretimin önündeki engeller kaldırılmalı"

Zonguldak havzasındaki kömürlere ilişkin somut bir gelecek öngörüsü bulunulmadığı öne sürülen bildirgede, "Zonguldak havzasındaki kömür üretimlerinin önümüzdeki yıllarda hızla gerilemesi muhtemel görünmektedir. Üretimdeki bu gerileme, havza kömür madenciliğinde çalışmakta olan binlerce kişinin doğrudan ve havzanın ekonomisini ise dolaylı olarak olumsuz etkileyecektir. Bunların sonucunda ise çeşitli sosyal sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bildirgede, madencilik sektöründe özelleştirme çalışmalarından olumlu bir sonuç alınamadığı savunularak, şunlar kaydedildi:

"Sektör giderek küçülmüş, buna karşın iş kazaları artmıştır. Taş kömürü ithalatına yıllık 4 milyar dolardan fazla kaynak ayrılmaktadır. Yerli üretimin öneminin kavranmaması nedeniyle TTK'da üretime yönelik istihdamın önü açılmamaktadır. Bu 'politikadan/politikasızlıktan' vazgeçilmeli yerli üretimin önündeki engeller kaldırılmalıdır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.