Zonguldak

Almanya Parlamentosu SPD Milletvekili Schwabe:

12:34 31 Ekim 2016
Almanya Parlamentosu SPD Milletvekili Schwabe:

Almanya Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Frank Schwabe, "Suriye’deki yükün, komşu ülkeleri daha fazla sıkıntıya soktuğunun çok geç farkına vardık. Onun için burada uluslararası yardım çok geç kaldı." dedi.

Schwabe, "Kardeş Kent Protokolü Projesi" kapsamında Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i ziyaretinde yaptığı konuşmada, burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu, Almanya'nın Castrop-Rauxel eyaleti ile Zonguldak arasındaki kardeş kent dostluklarını geliştirmek ve bundan sonraki çalışmalarda ortak adımlar atmak istediklerini ifade etti.

Son zamanlarda iki ülke arasında anlaşmazlıklar olmasına karşın dostlukları sürdürmenin ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Schwabe, "En büyük arzumuz, güçlü temeller üzerine kurulu bu dostluğu devam ettirmektir. Burada bulunmamızın amacı da budur." dedi.

Belediye Başkanı Akdemir de 2013'de aynı heyetin yapmış olduğu ziyaretler ve temaslar sonrası, Castrop-Rauxel eyaleti ile ortak noktaları keşfettiklerini, Zonguldak'ın kömür kenti olmasının, aralarındaki en büyük ortak noktaları olduğunu anlattı.

Schwabe’den Almanya’da yaşayan Türklerle ilgilenmelerini, onlarla daha çok temasa geçmeleri ricasında bulunan Akdemir, ziyaretin iki ülke arasında sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin daha da kuvvetlenmesi adına önemli bulduğunu kaydetti.

- Alman vekile sığınmacı sorusu

Ziyarette Akdemir, Alman Milletvekili Schwabe’ye Türkiye’nin sığınmacılara kapılarını açtığını, Almanya ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinin ise bu duruma sıcak yaklaşmadığını dile getirerek, "Biz ülke olarak insan hayatına saygılı olduğumuz için bunun çok daha fazlasını yaptığımızı dünyaya gösteriyoruz. Biz 3 milyon kişiyi barındırırken kendileri niye böyle seçici, farklı oluyorlar? Neden 100-150 kişi veya sadece yetişmiş elemanları seçiyorlar?" sorusunu yöneltti.

Schwabe, Akdemir’in sorusu üzerine bu durumun, Avrupa Birliği’nin nasıl zor durumda ve krizde olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.

Almanya Federal Parlamentosu’nda insan hakları sorumlusu olduğunu ve bu görevi çerçevesinde Kuzey Irak, Yunanistan ve Türkiye’de ziyaretlerde bulunduğunu da anlatan Schwabe, şöyle konuştu:

"Şunu biliyorum ki, Suriye’de yaşanan olaylar bütün dünya açısından uluslararası bir vakanın sonucudur. Burada bu sorunlara çözüm üretmekte zorlanıyoruz. Oradaki olaylar ve bölgedeki sıkıntıları sonuçlarının çok geç farkına varmaya başladık. Suriye’deki yükün, komşu ülkelere daha çok yük verdiği ve sıkıntıya uğrattığının çok geç farkına vardık. Onun için burada uluslararası yardım çok geç kaldı. Ama her ne olduysa gelmesi de doğrudur. Avrupa’nın sınırlarını kapatmasını ben kendi adıma utanç verici buluyorum. Türkiye’nin burada sığınmacılar konusunda omuzlamış olduğu yük takdire şayandır. Onun için bu sorunu hep beraber omuz omuza yüklenmemiz gerektiğini düşünüyorum."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.