Zonguldak

Öğrencilerden sokak hayvanlarına sıcak yuva

11:13 04 Nisan 2017
Öğrencilerden sokak hayvanlarına sıcak yuva

GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak'ta öğrenciler, sokakta yaşayan hayvanların barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla başlatılan "Hayvanları Seviyoruz, Hayatı Paylaşıyoruz" projesi kapsamında yaptıkları kulübelerle sokak hayvanlarına sahip çıktı.

Zonguldak Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin ortaokulu bölümündeki 40 öğrencinin kendi imkanlarıyla yaptığı 40 kulübeyle hem toplumsal farkındalık oluşturmak hem de hayvanların barınma ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

Fen Bilimleri öğretmeni Serhat Ordu'nun proje danışmanlığını yaptığı ve yaklaşık bir ay süren proje kapsamında öğrenciler, kulübelerin çizimi, malzeme temini ve yapım aşamalarından el birliğiyle çalışarak sokak hayvanlarının adeta koruyucu melekleri oldu.

- Beslenme ve barınmadan öğrenciler sorumlu

Ordu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle zor ve soğuk hava şartlarında sokak hayvanlarının barınmalarını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Hayvan barınaklarını öğrencilerin kendilerinin yaptığını belirten Ordu, "Öğrenciler yaptıkları barınakları evlerine yakın yerlere bırakıyorlar. Onlar, hayvanların beslenmelerinden ve barınmalarından bizzat sorumlu. Sokak hayvanlarının vücut ısılarını sağlayabilmek, zor hava şartlarında ayakta kalabilmeleri için iyi beslenmeleri, sonrasında da barınma ihtiyaçlarını karşılamaları gerekiyor." dedi.

Ordu, öğrencilerle birlikte beyin fırtınası yapmaları sonucu projeyi ortaya çıkardıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Çocuklarımızla ilk olarak projenin çizimini yaptık. Çocuklar evleri, yuvaları çizdi. Projenin ikinci haftasında malzemeler temin edildi. Bir öğrencimizin babası marangozdu. Bize malzeme bulmamızda yardımcı oldu. Üçüncü haftada çekiçle, testereyle, yapıştırıcılarla yuvalar birleştirildi. Son olarak izolasyonları yapıldı. İçerisine dış cephede kullanılan taş yünü kullanıldı. Ardından üstleri plastikle kaplandı. Çoğu öğrencimiz de boyama işlemi yaptı."

- "Hepsi çok istekli"

4 Nisan'ın Dünya Sokak Hayvanları Günü olduğunu anımsatan ve hayvanların tek bir günde hatırlanmasının anlamsız geldiğini ifade eden Ordu, çocukların, sokak hayvanlarına duyarlı büyümesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Ordu, çocukların istekli oluşunun projeyi hayata geçirilmesini kolaylaştırdığını anlatarak, "Hepsi çok istekli. Bu projeye çocuklar hiçbir zorlama olmadan katıldı. 40 sokak hayvanı için barınak yapıldı. Bu minik yürekli öğrencilerim, büyüklerine örnek olmak amacıyla bu projeyi sergilemişlerdir." ifadelerini kullandı.

- "Onlara iyi davranmalıyız"

Öğrenci Ahmet Akgül de dünyanın bütün canlılara ait olduğunu belirterek, "Biz onlara iyi davranmalıyız. Mahalleme kulübeyi getirdiğimde herkes, 'Aferin' dedi. İsteyen yemek, ekmekler getirdi, süt verdi. Yolda biri bir insana çarpsa hemen hastaneye getirir, önem verirler. Ama bir kediye, bir hayvana zarar verilse, 'Aman' deyip geçerler. Bence onlara da önem verilmeli." diye konuştu.

Öğrenci Enes Şamil Arslantürk ise yaptıkları işten mutlu olduklarını ifade ederek, sokak hayvanların da başlarını sokacak kulübelerinin olmasının güzel bir şey olduğunu söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.