Zonguldak

"Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü"ne doğru

17:14 22 Haziran 2017
"Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü"ne doğru

Halk Sağlığı İl Müdürü Fatih Akca, "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı.

Akca, mesajında, uyuşturucu bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 1987'de aldığı kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşmanın yanı sıra uluslararası alanda eylem ve iş birliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla 26 Haziran tarihinin "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlediğini anımsatan Akca, şunları kaydetti:

"Uyuşturucu bağımlılığı, bağımlılık yapan bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen alımına devam edilmesi, bırakma isteğine rağmen bırakılamaması, maddeyi alma isteğinin durdurulamamasıdır. Uyuşturucu madde kullanımı kişide biyopsikososyal problemlerin yanı sıra kamusal, hukuki ve idari sorunlara da yol açmaktadır. Uyuşturucuyla mücadelede yaşanılan coğrafyaya uygun olarak hazırlanmış etkin politikaların geliştirilmesiyle, uyuşturucuyla hiç tanışmamış kişilerin koruyucu, önleyici çalışmalar kapsamında yaşamsal becerilerini koruyabilmeleri sağlanabilir."

Uyuşturucu bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu aktaran Akca, özellikle tedaviye uyum gösteren ve tedavi motivasyonu yüksek kişilerde uyuşturucuyu bırakma oranının çok yüksek olduğunu kaydetti.

Uyuşturucu madde kullanan kişilerin aile hekimlerine danışarak kendilerini bilgilendirmelerini ve yönlendirmelerini isteyebileceğini belirten Akca, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Tedavi hizmeti için ilimizdeki Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı hastanelerde bulunan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniklerine başvurabilirler. Ayrıca uyuşturucu bağımlılığı konusunda danışmanlık hizmeti almak ve ilimize en yakın Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) ve Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) bilgisine erişmek isteyen kişiler Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı'nı arayabilirler. Uyuşturucu bağımlılığından korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.