Zonguldak

"Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün" Projesi

15:55 08 Haziran 2018
"Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün" Projesi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileği üretiminin sürdürülmesi amacıyla yürütülen "Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün Projesi" kapsamında hasat etkinliği gerçekleştirildi.

Osmanlı çileğini yaşatmak amacıyla Ereğli Kaymakamlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Ereğli İlçe Müdürlüğü, Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği ile Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) iş birliği ile sürdürülen projenin hasat töreni yapıldı.

İlçeye bağlı Kocaali Mahallesi'nde 5 dönüm alan üzerinde kurulan ve güvenlik kameralarıyla takip edilen Osmanlı çileği fide üretim merkezinde gerçekleştirilen törende konuşan Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Osmanlı çileğinin gerek bölge gerekse ülke için son derece önemli bir ürün olduğunu söyledi.

Osmanlı çileğini üretmek ve yaygınlaştırmak adına çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Madenoğlu, "Osmanlı çileği bizim medarı iftarımız olan, ilçemizin tanıtımında, ekonomisinde vaktiyle önemli roller üstlenen bir değerimiz. Son yıllarda Osmanlı çileğimizin hem üretim kapasitesinde hem de çeşitliliğin artması nedeniyle kalitesinde tartışılır şekilde değer düşüşleri oldu. Yüzlerce yıllara dayanan kralların sofrasını süslediği belirtilen bitki olarak biliyoruz. Bu bitki ilçemizde varlığını sürdürmüş. İnşallah Osmanlı çileğini şaşalı günlerine yeniden kavuşturacağız." diye konuştu.

Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral da azalan Osmanlı çileği üretiminin arttırılması ve bölgedeki biyoçeşitliliğe katkı sağlamaya yönelik projeler sürdürdüklerini belirtti.

Erdemir olarak sanayinin bel kemiği olan çeliği ürettiklerini ve bu sorumlulukla faaliyetlerini yürüttüklerini vurgulayan Oral, şöyle devam etti:

"2016 yılı sonunda fiilen başladığımız projemizde öncelikle hedefimiz Osmanlı çileği üretiminin azalmasında kilit noktalardan biri olarak görülen kaliteli fide üretiminin sağlamaktı. 50 fide önce 5 bin oldu ardından 15 bine ulaştı. Bu yıl ise bahçemizin ilk meyvelerini tatmaya başlıyoruz. Önümüzdeki yıl toprak daha iyi oturacak ve mahsulümüz artacak. Yetiştirdiğimiz sağlıklı fideleri daha çok gönüllü çiftçiyle buluşturarak projemizin üretimi yaygınlaştırma hedefine de ulaşacağız. Projemizle ilgili bizi en çok mutlu eden, en çok değer verdiğimiz gelişmelerden biri Ereğlili çiftçilerin Osmanlı çileği üretimine tekrar dönme hevesini görmemiz oldu. Çiftçilerin Osmanlı çileği üretimine dönmesini görmek gurur verici. Umuyorum ki ilerleyen zamanda Osmanlı çileği geçmişteki yüksek verim seviyelerine erişecek ve yerel ekonomiye de çok değer yaratan bir üretim alanına girecek."

Oral, bu projenin önemli ve sağlam bir başlangıç olacağına, bölgede Osmanlı çileği üretiminin kayda değer bir şekilde artmasına katkı sağlayacağına ve gelecek nesillerin de bu özel çileğin tadına varacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi.

Konuşmalarının ardından protokol üyeleri tarafından belirlenen 20 aileye Osmanlı çileği fideleri teslim edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.