Zonguldak

Dağlarda yetişiyor, faydası saymakla bitmiyor!

04:34 01 Kasım 2020 5 Yorum Var
Dağlarda yetişiyor, faydası saymakla bitmiyor!

Zonguldak Alaplı İlçesinde kadınlar doğada yetişen kuşburnu meyvesini toplayarak sağlıklı bir yaşam sürüyor. Kuşburnu çayı, kış mevsiminde korona virüs başta olmak üzere bir çok hastalığa karşı kalkan olarak bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlıyor.

Tüm dünyada etkisini sürdüren korona virüsten korunmak için vatandaşlar doğal ürünlere yöneldi. Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde kadınlar dağ taş demeden gezip kuşburnu topluyor. Ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen ve Dikenli olduğu için toplaması zor olmasına rağmen, doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu onca zahmete rağmen ilgi görüyor. Kadınlar kuşburnu meyvesini toplayıp, Kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarına getiriyor.

Tüketilen kuşburnu, içerdiği C vitamini nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiren, antioksidan kaynağı olan kuşburnu bitkinin pek çok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Özelikle kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan kuşburnu meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Ekim ayında tezgahtaki yerini alan Kuşburnunun kilosu 7-8 liradan, kurutulmuş kuşburnu ise 15 liradan satılıyor. Birçok aile de bu meyveye rağbet gösteriyor.


Bu yıl kuşburnu veriminin fazla olmadığını ifade eden Fatma Uçar "Her yıl eylül ve ekim aylarında kuşburnu topluyoruz ve Kuşburnu toplaması çok zahmetli bir iş. Pekmezini yapıyoruz, çayını içiyoruz. Vücut direncini artırdığını söyleniyor. Son zamanlarda gündemde olan Korona hastalığına yakalanma riskini çok azalttığı söyleniyor. Zatende önceden büyüklerimiz böyle organik doğada yetişen kuşburnu türü olan çayları içerek hastalıklardan korunuyorlardı" diye konuştu.

YORUMLAR

5 Yorum Var
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Tam olgunlaşmamış
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Büyük olandan olmuyor küçükleri toplayın. Tecrübe !
    Cevapla
  • Avsar 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim koylerdede var her yerde daglik arazide
    Cevapla
  • tunctunc 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben almanyadan yaziyorum 6 yildir bende recelini yapiyorum ama hanim karde$imin dedigi gibi bu sene cok cok az.Ku$lar yesin diye bu sene yapmiycam.
    Cevapla
  • vay be arkadaş 3 yıl önce Şikayet Et
    erken toplamışlar daha yumuşamamış o yazık günah
    Cevapla
  • Dadas 25 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin her yerinde yetişiyor dogu anadoluda yol kenarlari otlak alanlar da tarla bahce kenarlari ...
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.