Zonguldak

Zonguldak'ta 50 köy karantinaya alındı

14:43 04 Ocak 2023 4 Yorum Var
Zonguldak'ta 50 köy karantinaya alındı

Zonguldak’ta küçükbaş hayvanlarda çiçek hastalığı görülünce, 50 köy karantinaya alındı.

Merkeze bağlı Karaman beldesindeki bir ağılda çiçek hastalığı tespit edildi. Bunun üzerine civardaki 31 köy karantinaya alındı ve ilaçlama çalışması başlatıldı. Ereğli ilçesine bağlı Öğberler köyünde de Satılmış Orhan’a ait ağıldaki koyunlar hastalandı. İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin koyunlardan aldığı kan örneğinde çiçek hastalığı saptandı. Bu tespitlerin ardından 19 köy daha karantinaya alındı.

Mevzuat gereği hastalığın görüldüğü merkezden 10 kilometrelik çemberde bulunan bütün besi hayvanlarını kapsayan her iki karantina uygulamasında toplam 4 ilçede 50 köy karantinaya alındı. Köy muhtarları karantina hakkında bilgilendirilirken, Ereğli ilçesine bağlı köylerde de küçükbaş hayvanların aşılanmasına başlandı.



35 yıldır hayvancılık yapan Satılmış Orhan, “İlçe Tarım, çiçek hastalığı buldu koyunlarda. Hastalık akciğerlerdeki enfeksiyondan dolayı ayaklardan kafaya vuruyor. 62 koyunum vardı. 7 koyunum telef oldu. İlçe Tarım, çiçek aşısı yapacak, önlem alınacak. Bizim pek yapabileceğimiz bir şey yok. Hasta koyunları ayrı tutuyoruz. Koyunlar karantinada, dışarı salmıyoruz. Kapalı alanda ağıllarda duruyor hayvanlar” dedi. 

YORUMLAR

4 Yorum Var
  • Oya 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok geçmiş olsun diliyorum köylümüze inşallh tez zamanda bu hastalık gider
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    peki bu hayvanların sayılarını,ölenlerini belediye kontrol ediyormu.İstanbul-Kadınlar Pazarında bazı yerlerde kilosu 50 tl ye et satılıyor,nerden geliyor bu ucuzluk.hasta yada ölen hayvan etimi.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • GERÇEK 1 yıl önce Şikayet Et
    50 tl ye et alır yersen o et helal bir hayvana ait değildir zaten aklı olan almaz
    İlk beğenen sen ol
  • Sabir60 1 yıl önce Şikayet Et
    Çiçek hastalığı biyolojik silah olarak kullanılan bir ajandır. Durup dururken koyunlarda neredeyse uzun zamandır hiç duymadığımız bir hastalık. Nereden bulaştığını, kaynağını iyi araştırmak gerekir.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • VANLI 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah Yardım etsin çok kötü hemen hastalıklı hayvanları ayırın
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.