Zonguldak

Kesilecek denilen bacağı kurtarıldı! Kullanılan yöntem dikkat çekti

09:49 05 Ağustos 2026 1 Yorum Var
Kesilecek denilen bacağı kurtarıldı! Kullanılan yöntem dikkat çekti

Zonguldak’ta ayağının diz altından kesilmesi önerilen şeker hastası Ahmet Üstünkul (72), yüksek teknoloji ürünü "biyo-bozunur dermal matriks" adı verilen çözünebilir deri tedavisiyle sağlığına kavuştu. İşte dikkat çeken tedavi yöntemi...

Alınan bilgiye göre, Karadeniz Ereğli ilçesinde yaşayan emekli madenci Ahmet Üstünkul’un ayağında diyabete bağlı olarak derin enfeksiyonlu bir yara oluştu.

Başvurduğu bir sağlık kuruluşunda enfeksiyonun yayılması nedeniyle ayağının diz altından kesilmesi (amputasyon) gerektiği söylenen Üstünkul, tedavisini sürdürmek için ilçedeki özel bir hastaneye başvurdu.

Ortopedi-Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Volkan Tutuş tarafından muayene edilen hastanın ayağı, yaklaşık bir buçuk ay süren zorlu tedavi ve "dermal matriks" uygulamasıyla kesilmekten kurtarıldı.

Ayağı kesilmek üzere olan emekli madenci, çözünebilir deri ile sağlığına kavuştu.

"YAPAY DERİ İLE KAPATTI ORAYI"

Geçirdiği operasyonla sağlığına kavuşmaya başlayan Ahmet Üstünkul, aldığı tavsiyeler üzerine hastaneye geldiğini belirterek, "Volkan Hoca'yı duyduk, 'iyi bir hoca' diye kayıt yaptırmaya geldik. Sonra işte hocam altını kazıdı ve yapay deriyle kapattı orayı. Hocamdan Allah razı olsun. Eskisine nazaran iyiyim, iyi." şeklinde konuştu.

Çözülebilir deri hastanın ayağına yerleştirildi.

"AMPUTE EDİLMESİ ÖNERİLMİŞ"

Şeker hastalığına bağlı yaraların sık görüldüğünü ancak genellikle bakım zorluğu nedeniyle yeterli düzeyde tedavi edilemediğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Volkan Tutuş, vakanın süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Başka bir sağlık kuruluşunda hastamızın ayağının diz altından kesilmesi önerilmiş. Biz yaraya baktığımızda evet, yarası çok kötüydü ama biraz emek vermemiz gerektiğini gördük. Hastayla konuşup yarayı iyileştirme yönünde birlikte yola çıktık. Hasta ve hekim uyumu burada çok önemliydi. İlk aşamada, bir buçuk ay önce yara kazıma işlemi yaptık. Sonrasında antibiyotik ve vakum tedavileriyle hastanın kemiğine kadar açılan yarasını kapatmaya çalıştık ve bu durum başarılı geçti."

Ortopedi-Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Volkan Tutuş

HASTASIN DERİSİ KULLANILMADAN YARA KAPATILDI 

Enfeksiyonu yenmenin zorluğuna dikkat çeken ve yara iyiye gittikçe ileri tedavi aşamasına geçtiklerini belirten Tutuş, süreci şöyle detaylandırdı:

"Dokular canlılığını kazanınca cilt örtme aşamasına geldik. Bölge, 5. tarak kemiği seviyesinde olduğu için klasik 'flep cerrahisine' çok uygun değildi. Bu nedenle o bölgeye özel bir biyo-bozunur 'dermal matriks' dediğimiz yüksek biyoteknolojik implant yerleştirdik. Bu ürün, tamamen sentetik ve poliüretan yapıda olup vücudun deriyi yenilemesi için biyolojik bir iskelet görevi görüyor. Genellikle büyük merkezlerde yanık ve travma hastalarında kullanılan bu yöntemle, hastanın kendi derisini kullanmadan yarayı kapatmış olduk."

Çözülebilir deri

"HASTAMIZ ŞU AN AYAĞIN BASABİLİYOR"

Her yaraya bu yöntemin uygulanamayacağını ancak doğru vakalarda amputasyonu önlediğini vurgulayan Dr. Tutuş, "Bazen büyük ve sıkıntılı yaralarda bizim de kesmemiz gerekebiliyor ancak bu hastamızın yarası ve bölgesi itibarıyla iyileştirme yoluna gittik. Kesmeye de gidebilirdi tabii ki ama çok şükür tedaviler sonrası hastamız şu anda ayağına basabiliyor. İnşallah cilt de tamamen kapandıktan sonra desteksiz bir şekilde daha iyi yürüyecek." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Misafir 10 dakika önce Şikayet Et
    selam arkadaşlar korkutelinde Sağlık kabini Kader Hanım şeker hastalarını ayak altı yaraları iyileştiriyor kendim şahit oldum
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.