Halkbank operasyonunun perde arkası
01 .
15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası ABD, Türkiye'yi uluslararası arenada yıpratmak için FETÖ'cülerin uydurdukları sahte belgelerle başlattığı karalama operasyonu başlattı. ABD bu operasyonda FETÖ'cü hakim ve savcıları kullandı. Peki neden Halkbank? Halkbank ambargoyu deldi mi? ABD'nin gerçek amacı nedir? Arkasından hangi lobi var? İşte kumpasın perde arkası....
02 .

HALKBANK GERÇEKTE NE YAPTI?
2010'da ABD, nükller çalışmalarından dolayı İran'ya ambargo uygulamaya başladı. Mart 2012'de itibaren uluslararası döviz sistemi üzerinden İran'a para transferi yapmayı yasakladı. Bunun üzerine Türkiye İran'a ödemeleri Halkbank üzerinden yapmaya başladı. Halkbank'ta İran'a döviz ve TL hesabı açıldı. İran'dan alınan enerjinin bedeli, TL cinsinden Halkbank'a yatırıldı. İran, elindeki Türk Lirası'nı uluslararası bankacılık sistemine sokamıyordu. Bu yüzden Türkiye'den külçe altın satın alıp ve bunu ülkesine taşıyordu. Temmuz 2013'te ABD, İran ambargosunu sertleştirdi ve altın üzerinden ödemeyi de yasakladı.

03 .
Halkbank operasyonunun perde arkası

HALKBANK NEDEN BÖYLE BİR YÖNTEM İZLEDİ

Türkiye, yurtdışından petrol ve doğalgaz alımı yapıyor. İran Türkiye'nin komşusu ve ana petrol ve doğalgaz tedarikçilerinden biri konumunda. Dolayısıyla uygulanan ambargo Türkiye'yi büyük ölçüde etkiledi. Halkbank, enerji ticaretini sürdürmek ve ambargo kaynaklı olumsuz etkiyi en aza indirmek için bu yolu izledi

04 .

HALKBANK AMBARGOYU DELDİ Mİ?
Türkiye'nin İran ile yaptığı ticarette işlemin Türkiye tarafı Rıza Sarraf'tı. Halkbank bu ticarette aracı rolündeydi. Halkbank'ın yaptığı tüm işlemler Birleşmiş Milletler kuralları çerçevesindeydi.. Halkbank herhangi bir ülkeyle maliyeti belirsiz ve hukuksuz bir ticari işlem yapmadı. Yasaklı bir taraf, kişi veye mal ya da hizmetin dahil olduğu hiç bir işleme aracılık etmedi. Kaynağı belirsiz hiç bir para transferi gerçekleştirmedi.

Halkbank İran'la ilgili ticari işlemlerde ABD finansal sistemi ve para birimi de kullanmadı. Zaten Halkbank'ın yaptığı işlemler ABD'nin denetim kurumları tarafından 7/24 izlenmekteydi. Yani Halkbank ABD'nin İran'a uyguladığı ambargoyu hiç bir şekilde delmedi.

Halkbank operasyonunun perde arkası
05 .

BU YÖNTEMLERİ UYGULAYAN BAŞKA ÖRNEKLER VAR MI?
Ambargo uygulamaları karşısında bu tür yöntemler dünyada oldukça yayın kullanılıyor. Almanya ve Fransa yaptırımlar devam ederken İran'la çeşitli dev altyapı projeleri üstlendi. Amerikan firmaları Bunge ve Cargill yıllarca arkadan dolanarak İran'la ticaret yaptı

06 .
Halkbank operasyonunun perde arkası

ABD NEDEN HALKBANK'I HEDEF ALDI?
Halkbank, Kuzey Irak petrol ve doğalgazının dünyaya satışında son yıllarda önemli rol oynamaya başladı. Özellikle Pakistan ve Hindistan'ın İran'la ticaretinde etkin bir oyuncu oldu. Halkbank aracılık ettiği bu ticaret hacmi 100 milyar doları buldu. Bu durum ABD ve İsrail'i rahatsız etti. Banka genel olarak hızla büyüdü ve tüm Balkan coğrafyasının en büyük finansal kuruluşlarından biri oldu. Artan gücüyle Halkbank, ABD bankaları için tehdit oluşturmaya başladı.

07 .

TERÖR ÖRGÜTÜ FETÖ BU DAVASININ NERESİNDE?
FETÖ bu davanın tüm süreçlerinde rol oynuyor. Halkbank'a yönelik yapılan suçlamalarda FETÖ'nün illegal dinlemelerin montajlanmış hali kullanılıyor. ABB'de savcılığın hazırladığı dava dosyasında 17-25 Aralık'ta FETÖ'cü savcıların hazırladığı iddianamenin tamamen kopyası kullanılıyor. 

Halkbank operasyonunun perde arkası
08 .
Halkbank operasyonunun perde arkası

ABD'NİN GERÇEK AMACI NE?
Türkiye ve Halbank'ı uluslararası kamuoyunda itibarsızlaştırmak. Türkiye'nin Orta Doğu politikasında taviz vermeyen duruşunu değiştirmek. Türkiye'ye para cezası keserek 15 Temmuz'da başaramadıklarını ekonomik darbe ile başarıp Türkiye halkını ve Türkiye'ye dize getirmek.

09 .

DAVA NASIL SONUÇLANIR?
Dava ile Türkiye'ye haksız para cezası verilmeye çalışılacak. Bu noktada özellikle FETÖ' 'Rıza Sarraf'ın itirafçı olduğu' algısını oluşturuyor. Ancak Sarraf'ın itirafçı olması bir önem arz etmiyor. Çünkü itiraf edilecek bir şey bulunmuyor

Halkbank operasyonunun perde arkası
10 .
Halkbank operasyonunun perde arkası

İSRAİL LOBİSİ İSTEMİŞTİ

Washington’ın en güçlü lobi örgütlerinden İsrail yanlısı AIPAC’in önayak olmasıyla yürütülen kampanyaya 47 milletvekili destek vermişti. Ayrıca hem Dışişleri Bakanı John Kerry hem de Hazine Bakanı Jack Lew’a gönderilen bir mektupta “Sizden Halkbank’ın İran’a altın transfer edilmesindeki işlemlerini yaptırıma tabii faaliyet olarak ele almanızı istiyoruz” denilmişti.