Vize nasıl alınır? 2021 vize için gerekli evraklar ve harç ücretleri

Vize nasıl alınır konusu da yine yurt dışı seyahati için plan yapan Türk vatandaşları için önemli. Vize almak için gerekli evraklar eksiksiz olarak hazırlandığı taktirde bu işlem sanıldığı kadar zor değil.

Vize nasıl alınır? 2021 vize için gerekli evraklar ve harç ücretleri
Vize nasıl alınır? 2021 vize için gerekli evraklar ve harç ücretleri
GİRİŞ 28.01.2021 18:15 GÜNCELLEME 08.07.2021 12:58 KAYNAK HABER7
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Yurt dışı seyahatini planlayan her gezginin mutlaka tamamlaması gereken işlemler vardır. Bunlardan birisi de vizenin zamanında sorunsuz bir şekilde alınmasıdır. Vize nasıl alınır ve 2021'de vize almak için gerekli evraklar nelerdir bütün detayları ile yazımızda bulunuyor. Bu detaylarda önemli hususlara dikkat ederek gideceğiniz ülkeye vizenizi sorunsuz şekilde alabilirsiniz.

VİZE NASIL ALINIR?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport ile vize başvurusunda bulunabilir. Hizmet ve Diplomatik pasaport sahibi kişilerin vize başvurusunda bulunma mecburiyeti yoktur. Yine de seyahat edilecek ülkenin ilgili konsolosluğu ile irtibata geçilerek bilgi alınabilir. Vize başvurusunda bulunacak diğer vatandaşlar için ise ayrı prosedür uygulanır. Konsolosluk tarafından verilen randevu gününde teslim edilen evraklar incelenir. Belirli bir süre sonra ise tarafınıza olumlu ya da olumsuz yanıt ulaşacaktır. Bu yanıt olumlu olduğu taktirde vizenizi ilgili konsolosluk biriminden alabilirsiniz. 

Vize alırken izlenilmesi gereken prosedürler vardır. Her konsolosluk için izlenilmesi gereken yol farklıdır.

Yurt dışı seyahatinde vize almak için gerekli evraklarınızı hazırlayarak gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna başvurunuzu yapabilirsiniz. Vize başvurusu için randevu aldıktan sonra konsolosluk tarafından belirtilen gün ve saatte evraklarınızı teslim edebilirsiniz. Randevu alınmadan evrakları konsolosluğa teslim etmek mümkün değildir. Bu nedenle vize başvurusu yapmak için  randevunuzu konsolosluğun resmi internet sitesinden alabileceğiniz gibi vize başvuru merkezleri arcılığı ile de alabilirsiniz. Vize merkezleri belirli ücret karşılığında vize alma sürecinizde bütün işlemleri sizin adınıza yürütecektir. Bazı konsolosluklar şahsi başvuruyu kabul etmeyerek vize merkezleri aracılığı ile randevu vermektedir. Seyahat edeceğiniz ülkenin konsolosluğu ne şekilde randevu veriyor ise ona uygun şekilde şahsi yapabilir ya da vize merkezi aracılığı ile başvuru yapabilirsiniz. 

2021 VİZE BAŞVURUSUNDA GEREKLİ OLAN EVRAKLAR 

Vize alırken seyahat edilecek ülkenin konsolosluğu ile irtibata geçilmesi çok iyi olacaktır. Her ülke için evrak listesi değişmekle beraber vize türüne göre de hazırlanacak evraklar farklı olabilir. Genel olarak vize başvurularında olmazsa olmaz istenen belgeler ise şöyledir;

Pasaport: Seyahatten sonra en az altı ay geçerliliği olmalıdır. Yıpranmış ve hasar görmüş pasaportlar kabul edilmez.

Biyometrik fotoğraf: Altı ay içerisinde çekilmiş olmalı ve biyometrik ölçülere uygun olmalıdır. Kişinin yüzünü kapatacak aksesuar fotoğrafta bulunmamalıdır.

Vize başvuru formu: Eksiksiz ve doğru şekilde başvuru yapacak kişi tarafından doldurulmalı, imzalanmalıdır. Bu bilgiler diğer sistemlerde yer alan veriler ile karşılaştırılacağı için okunaklı olmasına ve gerçeği yansıtmasına özen gösterilmelidir.

Kimlik fotokopisi: Kimlik numarasının okunaklı olmasına dikkat edilmelidir.

Vize ücreti ödenmiş dekontu:Vize ücreti başvuru merkezinden nakit olarak ödenmektedir. 

Seyahat sağlık sigortası: 30 bin Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası yapılması gerekmektedir. Vize reddi aldığınız durumlarda bu sigorta iptal edilebiliyor.

Otel ve uçak rezervasyonu: Konsolosluk yetkililerince ülkede ne kadar kalacağınız çok önemlidir. Şahısın ülkesine geri döneceğine dair teminat, gidiş- geliş uçak bileti ile verilmektedir.

Son üç aya ait banka hesap dökümü: Konsoloslukta vize başvurusunu inceleyen yetkilinin dikkate aldığı belgedir. Bu belgede doğru bilgiler bulunmasına özen gösterilmelidir.

Maaş bordrosu: İş yerinizden alarak aylık gelirinize ait belgenizi de evrakların arasına koyabilirsiniz.

SGK hizmet dökümü belgesi: Vize başvurusunun olumlu olması için bulunması gereken evraklardan biridir. 

Davet mektubu: Bu belge zorunlu değildir ancak gideceğiniz ülkede yaşayan tanıdığınızın göndereceği davetiye vizenizin olumlu sonuçlanması için çok önemlidir. Bu davette size ait bilgiler ve o ülkede yaşayan kişiye ait bilgilerin yer alması gerekmektedir. 

Vize başvurusunda güncel hali ile 2021 vize harç ücretleri ise aşağıda belirtildiği gibidir.

Vize başvuru harçları ilgili konsoloslukların gişelerinden ya da belirtilen bankalardan ödenebilir. Harç ücretinin ödendiğine dair belge evraklar arasında bulunmalıdır. Belgenin eksik bulunması durumunda vize başvurusu konsolosluk yetkilisi kişi tarafından ret ile sonuçlanacaktır. Seyahatiniz için ödeyeceğiniz vize ücretleri vizenin süresine göre ve türüne göre değişkenlik göstermektedir. Konsolosluktan vize ücretlerine ait bilgileri alabilirsiniz. Öğrenciler, araştırmacılar ve 0-12 yaş grubuna giren kişiler bu ücretlerden muaf tutulur.

Turistik schengen vizesi 80 Euro

Kısa süreli schengen vizesi 80 Euro 

Transit geçiş vizesi 80 Euro 

Uzun süreli schengen vizesi 116 Euro 

12-6 yaş arası çocuklar için 40 Euro

Amerika vizesi 160 ile 265 Dolar arasında değişmektedir.

Vize başvurusu için gerekli olacak evraklar yukarıda belirtildiği gibidir. Vize başvurusunun olumlu sonuçlanması için önemli sayılan hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bu hususlar göz önüne alındığı taktirde istenilen ülkeye istenilen sürede vize almak çok kolaydır. Ancak gideceğiniz ülkenin konsolosluğu ile iletişime geçmeyi ihmal etmeyin. Her yıl evraklarda değişlik olabileceği gibi günden güne de bu liste değişebilmektedir. 

YORUMLAR 6
  • vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    şuan almanyaya vize almak için aracı kuruma kişi başı 350 euro vermeniz gerekiyor adamlar bot yapmışlar almanya sırayı açıncva botlar kapatıyor mecburen aracı kuruma yönlendiriyor paraı peşin verip müracatını yapıyorsun vize çıkarsa gidersin ama çıkmama olasılığı daha yüksek bir daha müracatta bulunsunlar diye
    Cevapla
  • mehmet saban 3 yıl önce Şikayet Et
    gidenler nasıl gidiyor iş kuruyor ya da çalısıyor ne zmandan beri gidecem vizesiydi pasaportuydu bakıyom harcı masrafını geçiyor
    Cevapla
  • ŞÜKÜR 3 yıl önce Şikayet Et
    sakın Avrupa ülkelerine tatile gidecem diye uğrasmayın vize almak için bile bir tatil parasını konsolosluktan alıyorlar puluydu sigortası ayak bastı parasıydı derken bide size döviz kazandıran Turist gibi değil zorla ülkeye girmeye çalışan göçmen kaçakcı muamelesi yapıyorlar. vizesiz pasaportsuz tatile gidilecek bir ton ülke var.
    Cevapla
  • sabiha efeoglu 2 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar kac kere almanyaya gıttım hıcbır zorlukla karşıaşmadım sen ınsan gıbı ıstenen evraklarını aslı ve fotokopı olarak hazırla hıcbır zorluk cıkmıyor kımsede göcmen ıscı dıye bakmadı lutfen hıcbıreşeyı abartmayın....
    Cevapla
  • Tahsin sessiz 3 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler yorumunuza
    Cevapla
  • mustafa demir 3 yıl önce Şikayet Et
    20 yıldır vize takipcisi olan birisi olarak bukadarda kolay değil.1 yıldır evde yatıyoruz konsolosluklar kapalı.ne zaman açılacağı belli değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle