Işık ülkesinin merkezi Patara keşif rehberi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2020 yılının teması olarak Antalya'daki Patara'yı seçti. Uygulama, Türkiye'nin kültürel değerlerinin dünya çapında öne çıkarılması amacıyla başlatıldı. Herkesin merak ettiği Patara nerede, Patara'ya nasıl gidilir, Patara'da gezilecek yerler ve Patara plajı hakkında tüm detaylar haberimizde siz okurlarımız için yer alıyor. Yeni yılın teması olan bu güzide gezi adresini keşfe çıkın.

Işık ülkesinin merkezi Patara keşif rehberi
Işık ülkesinin merkezi Patara keşif rehberi
GİRİŞ 23.11.2020 17:43 GÜNCELLEME 23.11.2020 17:43 KAYNAK HABER7

Patara nerede, Patara'ya nasıl gidilir gibi sorularınızın cevabını bulabileceğiniz haberimizde Patara'da gezilecek yerler ve Patara plajı hakkında da güzel bilgiler bulabilirsiniz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmde Türkiye'nin kültürel ve tarihi değerlerini ön plana çıkarmak amacıyla 2018 yılını Troia Yılı ilan etti. Daha sonra da dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğunun ortaya çıkarıldığı Göbeklitepe'ye dikkat çekmek için 2019'u Göbeklitepe Yılı ilan etti. 2020 ise Patara yılı olarak belirlendi. Burada gizli kalmış tüm güzel detaylar keşfedilmek üzere ziyaretçilerini bekliyor. 

 

PATARA NEREDE?

Patara Antalya'nın Kaş ve Fethiye ilçeleri arasında kalan Gelemiş köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Patara plajı ve kum tepeleri ise burada turistler tarafından dikkat çeken diğer detaylar. 

Bu yer adını antik kentten alıyor. Patara Antik Kenti gezilecek en güzel yerleri olduğu gibi kum tepeleri de filmlere stüdyo olmuş. Çöl sahneleri buralarda çekilmiş. 

 

ANTALYA'DA 2018 PERGE, 2019 ASPENDOS YILLARI

Antalya Yüksek İstişare Kurulu tarafından her yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye teması dışında bir kültürel değer Antalya teması olarak belirleniyordu.

Türkiye'nin 2020 yılı turizm teması olarak Patara'nın seçilmesi nedeniyle 2020 yılı için ayrı bir tema belirlenmedi.

Antalya'da 2018 Perge Yılı, 2019 ise Aspendos Yılı ilan edilmişti. Bu yıl Patara'nın Türkiye teması olarak belirlenmesiyle, Patara başta müze olmak üzere kazı ve restorasyon çalışmalarının yoğunlaştırılması gibi birçok yatırım planlanıyor.

 

PATARA PLAJI

Nesli tükenmekte olan carettaların yumurta bıraktıkları nadir yerlerden biri bu kumlar. Patara plajı herkesin yazları akın ettiği bir yer. Carettaların yumurta bıraktığı nadir yerlerden olma sebebi ile doğal hayatı koruma vakfı tarafından koruma altında. Hacettepe Üniversitesi’nden bir grup ekip kaplumbağaların üreme koşullarını kolaylaştırarak bu canlıların neslini devam ettirmeye çalışmaktadır. Çok uzun ibr plaj olduğu söylenen Patara plajı 12 kilometre uzunluğunda. Ülkemizin de sayılı uzun plajlarından biri. 

Patara plajına giriş ücreti 7,5 olarak biliniyor. Şezlong ve şemsiye kullanmak isterseniz bunun için 10 TL ödemek gerekecektir. Plaj koruma altında bulunduğundan belirli saatlerde kapalı. Sabah 08.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında giriş var sadece. 

PATARA'YA NASIL GİDİLİR?

Antalya şehir merkezinden yaklaşık olarak 220 kilometre mesafede bulunuyor. Araç ile 3-4 saat içerisinde ulaşmak mümkün. Özel araç ile giderken Kalkan'ı geçtikten 11 kilometre sonra Patara sapağı ile karşılaşacaksınız. Bu yoldan girerek 6 kilometre giderek Gelemiş köyüne ulaşacaksınız. Buradan da 20 dakika yürüyerek plaja ulaşabilirsiniz. 

Otobüs ile ulaşım sağlamak isteyen kişiler Fethiye- Kaş arasında gidip gelen otobüs seferlerini tercih edebilirler. Ovaköy mevkine inerek yaklaşık olarak 3,5 kilometre yürüyüş yapıp bölgeye ulaşabilirsiniz. 

PATARA KUM TEPELERİ 

Burada manzaranın tadını çıkartacak çok güzel yerler var. Bunlardan biri de gün doğumu ve batımını çok iyi izleyebileceğiniz kum tepeleri oluyor. Kum tepeleri filmlere de stüdyo olmuş. Çok güzel bir gezi noktası. Harika fotoğraf kareleri çıkartabileceğiniz bu yerde kum tepelerini keşfederken çölde geziyorsunuz hissine kapılacaksınız. 

PATARA ANTİK KENTİ 

Patara plajı çevresinde gezilecek çok güzel gezi yerleri var. Buralar tamamen doğal ve size huzur verecek yerler. Huzurun yanı sıra tarihe de tanıklık edeceğiniz güzel bir yer Patara Antik Kenti sizi burada bekleyen diğer bir gezi noktası. Özellikle Likya uygarlığının en önemli eserlerini görebileceğiniz bir yer olan antik kentte  tarihi bilgi hazinesi mevcut diyebiliriz. 

Antik tiyatro, nekropolis, bazilikalar ve hamamlar Patara Antik Kenti'nin sahip olduğu güzel detaylar. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL