7 soruda tanzim satışları
01 .
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) aracılığıyla Ankara, İzmir, Mersin, Antalya ve Sakarya bölgelerinden alınan tarım ürünlerinin tanzim noktalarında satışı sürerken, satışların başlamasının ardından domates, patates, soğan, salatalık, patlıcan, patates, biber ve ıspanak gibi ürünlerin market fiyatları yüzde 50'nin üzerinde geriledi.
02 .

TANZİM SATIŞ NOKTALARINDA SATILAN ÜRÜNLER HANGİ BÖLGELERDEN TEMİN EDİLİYOR, ÜRETİCİ BU DURUMA NE DİYOR?

Tarım Kredi Kooperatifleri, aracıları devre dışı bırakarak belediyelerin tanzim satış mağazalarında satılacak ürünleri çiftçilerden doğrudan temin ediyor. İlk etapta Ankara, İzmir, Mersin, Antalya ve Sakarya olmak üzere 5 bölgeden alım yapılıyor. Çiftçi uygulamaya sıcak bakıyor. Ürününü hale götürmesi durumunda komisyon kesintisiyle karşılaşan çiftçi Tarım Kredi’ye verdiği ürününde böyle bir durumla karşılaşmıyor.

03 .
7 soruda tanzim satışları

TANZİM SATIŞ NOKTALARINDAKİ ÜRÜNLERİN MARKET FİYATLARI DEĞİŞTİ Mİ?

Gıda fiyatlarında yüzde 50’nin üzerinde gerileme oldu. 10 liranın üzerine çıkan domatesin kilogram fiyatı marketlerde 3 liraya kadar düştü. Salatalık 8 liradan 4 liraya, biber 11 liradan 6 liraya, patlıcan 10 liradan 4,5 liraya, soğan 4 liradan 2 liraya, patates 4,5 liradan 2 liraya geriledi. Bazı marketler de projeye destek verdi. Özellikle patates ve soğanda 2 liradan satış yapılmaya başlandı.

04 .

TANZİM SATIŞ NOKTALARI NE KADAR SÜRE AÇIK KALACAK?

Tanzim satış için 2,5 aylık bir uygulama süresi öngörülüyor. Bu sürenin sonunda örtü altı üretimin yanı sıra açık alanlardaki ürünlerin de piyasaya girmesi, bunun etkisiyle de fiyatların makul seviyelere gelmesi bekleniyor.

7 soruda tanzim satışları
05 .

UCUZ GIDAYA ERİŞİM İÇİN ALTERNATİF BİR YÖNTEM VAR MI?

Sebze ve meyvede tanzim satış uygulaması, www.epttavm.com üzerinden de yapılıyor. PTT'nin internet adresinde yer alan meyve ve sebzeler tanzim fiyatlarıyla satılıyor. Tüm bu ürünlerin PTT Kargo ve Lojistik aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılıyor.

06 .
7 soruda tanzim satışları

TANZİM SATIŞ NOKTALARINDA BAŞKA ÜRÜNLER DE SATILACAK MI?

Tanzim satış noktalarında domates, salatalık, patlıcan, patates, soğan, biber ve ıspanağa ek olarak ihtiyaç halinde ürün yelpazesi genişletilecek. Meyve, bakliyat ürünleri ve temizlik malzemelerinin de satışı yapılacak.

07 .

TANZİM SATIŞ NOKTALARINDA SATILAN ÜRÜNLE MARKETTE SATILAN ÜRÜNÜN KALİTESİ AYNI MI?

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, tanzim satış noktalarında satılan ürünlerin kalite açısından pazar ürünlerinden farklı olmadığını hatta bazı ürünlerin daha yüksek kalitede olduğunu söyledi. Poyraz, kaliteden ödün vermeden, fiyat noktasında düşüşü amaçladıklarını aktardı.

7 soruda tanzim satışları