Ankara

Erzincan Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı

17:29 03 Kasım 2017
Erzincan Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı

Başbakan Binali Yıldırım, liseye geçişte uygulanacak modele ilişkin, "Bu seneden itibaren inşallah uygulayacağız. Bunun son şekli verildi. Milli Eğitim Bakanlığımız, uzmanlar, hocalarımızın görüşleri, toplumdaki ilgili STK'ların görüşleri dikkate alınarak bir çerçeve çizildi. Çok yakın zamanda, bir iki gün içerisinde Milli Eğitim Bakanımız kamuoyuyla velilerle vatandaşlarla paylaşacak. Bu açıklandıktan sonra kamuoyundan gelecek öneriler, destekler veya eleştiriler olabilir. Bütün bunları da dikkate alarak uygulamanın son şeklini vermiş olacağız." dedi.

Başbakan Yıldırım, Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Erzincan Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yıl Açılış Törenine katıldı.

Yıldırım, Erzincan'a yapılan yatırımlara ilişkin verdiği bilgilerin ardından, "Bunları anlatırken, vatandaşlarımız zannetmesinler ki bunları Erzincan'a yaptık da Erzurum'a, Sivas'a yapmadık. 81 ilimize en az bu kadar hizmet yaptık; Eskişehir'e de Amasya'ya da Hakkari'ye de Hatay'a da Sinop'a da yaptık. 780 bin kilometrekare vatan toprağının her karışında hizmetimiz mevcut. Allah'a çok şükür." diye konuştu.

Üniversite büyüdükçe, şehir büyüdükçe Türkiye'nin büyüdüğünü ve kalkındığını belirten Yıldırım, gece gündüz çalışarak, akıl ve alın teri dökerek durmadan, yorulmadan güçlü Türkiye'yi güçlü Erzincan'ı inşa ettiklerini söyledi.

Üniversitelerin akademik, bilimsel, sanat çalışmalarıyla hem bulunduğu şehre hem de ülkeye değer kattığına vurgu yapan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Biz, gençlerimizin bilim, kültür ve sanatta zenginleşmelerini, ayrıca ülkemizi de zenginleştirmelerini istiyoruz. Üniversite gençliğinin Türkiye'nin hedeflerine cevap verecek donanımlı, öz güvenini kazanmış, muhakeme yeteneğini geliştirmiş, analitik düşünen bireyler olarak yetişmesi için üniversitenin en temel önceliği, özelliği olmalıdır. İnanıyorum ki Erzincan Üniversitesinden Türkiye'nin geleceğine damga vuracak nice bilim, kültür, siyaset adamları yetişmeye devam edecek. Bu uğurda çaba gösteren üniversitemizin saygıdeğer hocalarına, yöneticilerine şükranlarımı sunuyorum."

Başbakan Yıldırım iki hususa da dikkat çekmek istediğini belirterek, bunlardan bir tanesinin üniversiteye girişte uygulanan sınav giriş sistemindeki değişiklik olduğunu dile getirdi. Yıldırım, "Kısa süre önce 2018-2019 yılı için üniversite giriş sisteminde bazı yenilikler yapıldı. Bu yenilikler kamuoyunda tartışıldı, görüşüldü, gereken öneriler, uyarılar dikkate alındı, ona göre gözden geçirildi. Buradaki amaç şudur; üniversitelerimize girişte lise, ortaokullarda öğrenen, donanımlı hale gelen gençlerin emeklerinin boşa gitmemesi." ifadesini kullandı.

Bu nedenle sınavın basitleştirildiğini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:

"Çünkü eskiden 76 üniversite vardı. Şimdi 186 üniversite var. Liselerden mezun olanların sayısı, neredeyse üniversiteye gireceklerin sayısına yaklaştı. Biraz fazlalık var. Geçmiş yıllardan da beklemeleri olmasa her lise mezunu, üniversiteye girebilecek hale geldi ancak yine de bir seçmeye ihtiyaç var. Çünkü bazı üniversiteler, bazı fakültelere daha daha yoğun talep oluyor. Orada da bir sıkışma meydana geliyor. Bazılarında daha az talep var. Bunu dengelemenin yolu, sınavla ölçmek ve sınavla buraya hak kazanan gençleri belirlemek. Bu konu, inşallah uygulanacak ve sonuçlarını göreceğiz."

Başbakan Yıldırım, liseye geçişte uygulanacak model konusunda da şunları kaydetti:

"TEOG diye bilinen, ortaokuldan liseye geçiş için bir sistem vardı. Bu sistemde de bir değişikliğe gidiyoruz. Bu seneden itibaren inşallah uygulayacağız. Bunun son şekli verildi. Milli Eğitim Bakanlığımız, uzmanlar, hocalarımızın görüşleri, toplumdaki ilgili STK'ların görüşleri dikkate alınarak bir çerçeve çizildi. Çok yakın zamanda, bir iki gün içerisinde Milli Eğitim Bakanımız kamuoyuyla velilerle vatandaşlarla paylaşacak. Bu açıklandıktan sonra kamuoyundan gelecek öneriler, destekler veya eleştiriler olabilir. Bütün bunları da dikkate alarak uygulamanın son şeklini vermiş olacağız. Amacımız, mevcudu kaldırırken daha iyisini, daha kolayını, daha fazla başarı ölçümünü sağlayacak bir sistem ikame etmek, yerine getirmek. Bu amaçlarla çok titiz bir çalışma nihayet tamamlanmış oldu. Ümit ederim ki bu uygulama ile beraber ortaokuldan liseye geçişlerde de yavrularımız istedikleri en güzel bölüme, okula tercihlerini yapabilmiş olsun."

Erzincan Üniversitesinin 2017-2018 akademik yılının açılışının hayırlı olmasını dileyen Başbakan Yıldırım, Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi'nin üniversite ve Erzincan'a hayırlı olmasını diledi.

- Törenden notlar

Erzincan Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yıl Açılışı'nda, üniversitenin "Anadolu'da Bir Dünya Üniversitesi" adlı tanıtım filmi izlendi. Daha sonra Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini anlatan video yansıtıldı.

Konuşmaların ardından Başbakan Yıldırım, Erzincan Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap'ın eşi Gülten Büyükkasap'a, üzerinde eşinin fotoğrafının yer aldığı plaket takdim etti.

Programda daha sonra Prof. Dr. Gürbüz Erdoğan tarafından üniversitenin 2017-2018 akademik yılının ilk ders oturumu yapıldı.

Programda ayrıca Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, milletvekilleri ve diğer yetkililer de yer aldı.


(Bitti)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.