Antalya

Antalya Film Festivali'nde sansür iddiaları

19:18 08 Aralık 2015
Antalya Film Festivali'nde sansür iddiaları

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Film Festivali'nin ödül töreninin canlı yayını sırasında sansür uygulandığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirterek, "Adımızı büyük bir yalanla bu tartışmaların içine çekiyorlar. Sanat siyasete bu kadar alet edilmemeli" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğünde, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantı sırasında söz alan CHP Grup Sözcüsü Ruhi Beşiktaş, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarına ilişkin eleştiriler getirerek, basın özgürlüğünün olmadığını iddia etti. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel de Dündar ve Gül'ün tutuklanmasının bir kısım kişilere göre gazetecilik faaliyeti, bir kısım kişilere göre de devletin gizlilik sırlarının ifşa edilmesi olarak görüldüğünü ifade ederek, meselenin gazetecilik yüzünden mi yoksa devletin aleni faaliyetlerini yayınlamaktan dolayı mı olduğunun tartışmaya açık bir konu olduğu belirtti. Bunun kararını yargının vereceğinin altını çizen Türel, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yaklaşık 78 gazeteci tutuklu. Bunların içinde adam öldüren var, terör örgütü üyesi, tecavüz suçu işleyenler var. Gazetecilik suçundan tutuklananların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Ben de gazeteciyim. Gazeteci terör örgütüne üye olabilir mi? Banka soyabilir mi? Dolayısıyla bu gibi konuları bağımsız yargı en güzel şekilde değerlendirecektir."

- Festival bütçesi tartışması

Türel, Antalya Film Festivali'nin halka ne kadar yakın ne kadar uzak olduğunun soyut bir tartışma olduğunu dile getirerek, halk adına bir şey söylemenin hiç kimse için mümkün olmadığını savundu.

Film festivallerinin halkla buluştuğu yerin sinemalar olduğunu ifade eden Türel, "Sinemalarda oturacak koltuğun bulunmadığı festivale, nasıl olur halka uzak dersiniz? Festival harcamalarıyla ilgili elimize bilgi gelmedi. Festivalin kalemleri daha tam ortaya çıkmadı. Ben bile bilmiyorum daha harcama bütçelerini, siz neye göre pahalı ya da ucuz olduğunu söylüyorsunuz. Ödenecek paralar daha netleşmedi. Geçen yıl 20 milyon lira harcanmış. Bu festivalde ne kadar harcanmış ben size getireceğim. Sponsorluk gelirleri de düştükten sonra geçen dönemde yapılan festival harcamasının çok çok altındadır. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayalım" şeklinde konuştu.

- "Sanat siyasete bu kadar alet edilmemeli"

Festivalin canlı olarak özel bir televizyon kanalında yayınlandığı anlarda ödül alan bazı sanatçıların konuşmaları sırasında yayının kesilerek, sansür uygulandığı iddialarını da değerlendiren Türel, kendisinin sansürle ilgili herhangi bir talimatının bulunmadığını vurguladı.

Ertesi gün görüntüleri izlediğini ve bütün konuşmaların yayınlandığını gördüğünü ifade eden Türel, "Sadece görüntüler değiştirilmiş. Bütün konuşmalar var. Orada sanat ve festival konuşuldu. Sanatçının bunun dışında görüşü de olabilir. Adımızı büyük bir yalanla bu tartışmaların içine çekiyorlar. Sanat siyasete bu kadar alet edilmemeli" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.