Antalya

ANSİAD 19. Olağan Toplantısı

00:06 23 Aralık 2015
ANSİAD 19. Olağan Toplantısı

 Konda Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, "İktidarı kaybetmeden düştüğü yerden yeniden kalkan parti dünya siyasetinde neredeyse yok" dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 19. olağan toplantısına katılan ve işadamlarına deneyimlerini paylaşan Ağırdır,  karşılaşılan problemlerin siyaset dışında hiçbir yöntemle çözülemeyeceğini söyledi.

 Türkiye'de son bir yılda 4 seçim yapıldığını hatırlatan Ağırdır, bu seçimlere bakıldığında AK Parti'nin 2014 yerel seçimlerinde yüzde 43,5, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 52, 7 Haziran seçiminde yüzde 41 ve 1 Kasım seçiminde ise yüzde 49 oy aldığını ifade etti.

Ağırdır, bu dört seçimin gösterdiği bazı temel meseleler olduğunu belirterek, "2002'de meclise giremeyen diğer partiler yüzde 32 oy alırken son seçimde sadece yüz 3 oy alabildiler. Yani artık hayatımızda muhtemelen uzun bir süre bu dört parti olacak. Çünkü bu dört partinin hem kültürel hem sosyolojik hem de tarihsel gerçeklikleri var" dedi.

AK Parti'nin kendine özgü bir çizgisinin olduğunu anlatan Ağırdır, şunları kaydetti:

"AK Parti'nin Türkiye siyasetine dair bir özellik değil aynı zamanda dünya siyasetinde de ender görülen bir durumu var. İlk defa 2002 seçimlerine giriyor, yükseliyor, sonra düşmeye başlıyor. Daha sonra düştüğü yerden yeniden yükseliyor. Dünya siyasetinde de çok ender görülen birşey. İktidarı kaybetmeden düştüğü yerden yeniden kalkan parti dünya siyasetinde neredeyse yok."

- "HDP'den AK Parti'ye geri dönüş olmadı"

Ağırdır, AK Parti'nin 7 Haziran seçimlerinden 1 Kasım seçimlerine gelirken oy oranını yüzde 41'den yüzde 49'a nasıl yükseldiğini herkesin merak ettiğini ifade ederek, "Bizim tezimize göre AK Parti'nin fazladan aldığı 8 puanın ikisi 7 Haziran'da MHP'ye oy verenlerden geldi. HDP'den AK Parti'ye geri dönüş olmadı. Diğer partiler yüzde 5,5'den 2,5'e düştüler, 3 puan da diğer partilerden geldi. Geriye kalan yüzde 3 ise 1 Kasım'da sandığa gitti" diye konuştu.

- "8 milyon Kürt seçmen var"

Türkiye'de 18 yaş üstü nüfus içinde yüzde 15,3, toplam nüfus içinde ise yüzde 18 Kürt nüfusun olduğunu ifade eden Ağırdır, toplamda 14 milyon Kürt nüfus ve 8 milyon Kürt seçmenin olduğunu kaydetti.

Ağırdır, 8 milyon Kürt seçmen içinde 4 milyon civarında seçmenin daha önceleri AK Parti'ye oy verdiğini anlatarak, "2,5 milyon civarındaki seçmen de HDP'ye oy veriyordu. İlk defa dindar Kürtlerin içinden HDP'ye bir geçiş oldu. Muhtemelen HDP bundan sonra yüzde 11'in altına düşmeyecek" ifadesini kullandı.

Toplantı soru-cevap bölümüyle sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.