Bingöl

Akademisyenlerin bildirisine tepkiler

17:36 13 Ocak 2016
Akademisyenlerin bildirisine tepkiler

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Gül, akademisyenlerin bildirisine ilişkin, "Bir akademisyen olarak bize düşen görev, eğitim ve öğretimin yanında terör örgütleriyle mücadele eden devletimize her türlü desteği vermektir. Akademisyenlerin sunduğu bu bildiriyi, hiç birine yakıştırmıyorum" dedi.

Rektör Prof. Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görevleri eğitim öğretim olan akademisyenlerin yayınladığı bildiriyi tasvip etmediğini söyledi.

Onlarca yıldır ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya çalışan terör örgütlerine karşı tek vücut olunması gerektiğini kaydeden Gül, terör eylemlerinin insanı ve ahlaki değer tanımadığını belirtti.

"Terör eylemleri hiçbir değer tanımadan masum insanları katlederek, en temel hakkı olan yaşam haklarını ellerinden almaktadır" ifadelerini kullanan Gül, şunları kaydetti:

"İnsanların yaşam haklarını korumak devletin en temel görevlerinden bir tanesi olup, terör örgütlerine karşı silahlı mücadele dahil her türlü önlemi almak, asli görevlerinden birisidir. Bir akademisyen olarak bize düşen görev, eğitim ve öğretimin yanında terör örgütleriyle mücadele eden devletimize her türlü desteği vermektir. Akademisyenlerin sunduğu bu bildiriyi, hiç birine yakıştırmıyorum. Bunların asli görevi eğitim ve öğretimdir. Devletimizi, ülkemizi yeri geldiğinde dışa karşı korumaktır. Tasvip edilecek bir durum söz konusu değildir."

Prof. Dr. Gül, bildiride imzası bulunan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eda Erdener hakkında, YÖK'ün vereceği karar doğrultusunda işlem yapılacağını ifade etti.

Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhanettin Baydaş da akademisyenlerin en temel görevlerinin bilimsel araştırma yapmak, öğrenci yetiştirmek ve topluma öncülük yapmak olduğunu söyledi.

Akademisyenlerin tarafsız olması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Baydaş, şöyle devam etti:

"Bilimsel araştırma yaptığı zaman tarafsızdır. Bilimsel araştırma yaptığı zaman taraf olursa bilimselliği kalmaz. Öğrencilerini yetiştirirken tarafsızdır. Öğrencilerine karşı eğer kendi ideolojisini deklare ederse tarafsızlığı kalmaz. Bir aydın olarak tarafsızdır. Çünkü aydınlar toplumu yönlendiren öncülük eden kişiler olarak tarafsız olmamız gerekiyor. Eğer taraf olmamız gerekiyorsa devletimizin ve milletimizin bekası, geleceği ve refahı için taraf olmak zorundayız."

Akademisyenlerin siyasetin içinde olmaması gerektiğini savuna Baydaş, akademisyenlerin siyasetin içinde yer alması taraftarı olmadıklarını dile getirdi.

Son yıllarda üniversitelerin altyapılarına yapılan yatırımlara dikkat çeken Baydaş, "200 civarında üniversiteniz var ve bu üniversitelerimize yapılan yatırımlar, hakikatten çok fazla. Bu kadar yatırımların yapıldığı, bilimsel açıdan desteklerin sağlandığı üniversiteler, taraf olacaklarsa devletinin ve milletinin refahı için taraf olmak zorundadır" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.