Bingöl

Bingöl'de "Osmanlıdan Cumhuriyete Türk İran İlişkileri" paneli

16:42 30 Kasım 2017
Bingöl'de "Osmanlıdan Cumhuriyete Türk İran İlişkileri" paneli

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından "Osmanlıdan Cumhuriyete Türk İran İlişkileri" konulu panel düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi'nde gerçekleştirilen ve oturum başkanlığını Doç. Dr. Yaşar Baş'ın yaptığı "Osmanlıdan Cumhuriyete Türk İran İlişkileri" paneline, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çiftci, öğretim görevlileri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Oturum başkanı Doç. Dr. Baş, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye-İran ilişkileri hakkında değerlendirmeler yaptı.

Geçmişten günümüze siyasi, askeri ve dini canlılığını ve önemini koruyan Türk-İran ilişkileri ile ilgili pek çok eserler, incelemeler ve tezler yapıldığını belirten Baş, tarih boyunca Türk-İran ilişkilerinin inişli çıkışlı bir seyir izlediğini ifade etti.

Baş, İran'ın bu konuda negatif bir yaklaşımla bölgesel veya batılı devletlerle işbirliği yaptığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Yüzyıllardan beri uluslararası arenada İran coğrafyasında hüküm süren idarelerin bir görünen bir de görünmeyen esas siyaseti var. Bu özelliği ile İran siyaseti kısmen batıda Fransa'nın siyaseti ile benzeşiyor. Ancak, uluslararası ilişkilerde devamlı dostluk veya düşmanlık olamaz. Karşılıklı menfaatler geçerlidir. İran coğrafyasında bulunan idareler, stratejik bir konumda olan Anadolu'ya ve yakın çevresine arka bahçesi olarak bakmışlardır."

Her iki devletin İslam dünyasında söz sahibi olma isteklerinin karşılıklı rekabete yol açtığını savunan Baş, "Esas itibariyle Müslüman iki devletin iş birliğinin hem İslam dünyası hem bölge idareleri hem de karşılıklı olarak kazan kazan esasına dayalı yararlı sonuçları olabilir." diye konuştu.

Panelistlerden Doç. Dr. Sıtkı Uluerler de, "On beşinci yüzyılın başlarından on dokuzuncu yüzyıl sonlarına kadar Osmanlı-İran İlişkileri" başlıklı tebliğ sundu.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaya ise, "Pehleviler Dönemi Türk-İran İlişkileri (1925-1979)" adlı sunum yaptı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.