Denizli

Haziran ayı ihracat rakamları

17:43 01 Temmuz 2016
Haziran ayı ihracat rakamları

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, haziran ayı ihracat rakamlarına ilişkin, "Küresel ekonomi ve siyasetteki konjonktürden dolayı bir takım dalgalanmalar olsa da, son zamanlarda ihracatımızdaki artış ve karşımıza çıkan olumlu tablo, ihracatçılarımızın başarılarını gözler önüne seriyor." değerlendirmesini yaptı.

Kocasert yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ilk yarısında şubat, mart, mayıs ve haziran aylarında ihracatta yükseliş trendini sürdürdüğünü ve yüzde 1,8'lik artış ile 11 milyar 865 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

TİM verilerine göre, haziran ayında Denizli merkezli firmaların gerçekleştirdiği ihracatta yüzde 1,1 oranında artış sağlandığını aktaran Kocasert, kentten 244 milyon dolar ihracatın yapıldığını vurguladı. Kocasert, Denizli'nin bu artışla, ihracatını en fazla artıran ikinci il olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Ocak-Haziran aralığında değer bazında geçen seneye göre yüzde 3,8 geride olsak da miktar bazında ihracatımızda yüzde 6,5'lik bir artış söz konusu. Küresel ekonomi ve siyasetteki konjonktürden dolayı bir takım dalgalanmalar olsa da son zamanlarda ihracatımızdaki artış ve karşımıza çıkan olumlu tablo ihracatçılarımızın başarılarını gözler önüne seriyor. Tüm bu gelişmeler bizi mutlu ediyor ve 2016'nın kalanına çok daha olumlu pencereden bakmamızı sağlıyor."

Avrupa ve ABD'nin Türkiye'nin en önemli ihracat pazarı olduğunun altını çizen Kocasert, "Avrupa ve ABD en önemli ihracat pazarlarımız arasında yer almaya devam etmekte. Haziran ayında Almanya’ya yüzde 8,6, İtalya’ya yüzde 22, ABD’ye ise yüzde18,5 oranında ihracat artışı dikkat çekiyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin düzelmesi adına yaşanan olumlu gelişmelerinin ihracatçıları mutlu ettiğini belirten Kocasert, şunları kaydetti:

"Rusya en önemli ticaret ortaklarımız arasında. Rusya ile geçen kasım ayından itibaren yaşanan olumsuz durumun tekrar eski haline döneceğini ümit ediyoruz. Orta ve uzun vadede Rus ekonomisinin de içinde bulunduğu bunalımdan çıkması ile bu ülkeye ihracatımız tekrar eski seviyelerine ulaşacaktır. İsrail ile yaklaşık 6 senedir yaşanan krize rağmen, bu süre içerisinde İsrail'e olan ihracatımız yüzde 77 arttı. İsrail ile varılan mutabakat ile önümüzdeki dönem, artışın çok daha fazla olacağını düşünüyoruz."



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.