Denizli

Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya alması

17:12 10 Ekim 2017
Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya alması

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, ABD ile Türkiye'nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya almasıyla ilgili "Bunlar siyasi bir türbülans, bunun geçici olduğunu düşünüyorum." dedi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerin arkasında olduklarını, ülke menfaatlerinin önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'nin 200'ün üzerinde ülkeye ihracat yapan, genç, dinamik nüfusa sahip bir ülke olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye, bir kabile devleti değildir. Bazı güçlerin bahaneler oluşturarak bu tür aldıkları kararlara boyun eğecek değiliz. Bu süreç inşallah ticaretimizi de etkilemez, daha da güçlü bir şekilde, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi artarak devam ederiz. Bugün konuştuğumuzda ABD'ye ihracatta Denizli olarak ilk üçteyiz. Üç ay sonra konuştuğumuzda belki ikinci sıraya inşallah geliriz. Bunlar siyasi bir türbülans, bunun geçici olduğunu düşünüyorum."

Erdoğan, önceki dönemlerde de bazı Avrupa ülkeleriyle ciddi siyasi türbülanslar yaşandığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"O dönemlerde de şunu konuşuyorduk. Biz Denizli olarak Almanya'ya ve Avrupa ülkelerine en çok ihracat yapan şehirlerden biriyiz. Türkiye'nin ihracatı Almanya'ya ilk ikideydi ama bugün geldiğimiz noktada bu ağustos ayında ilk sıraya çıktı. Yani ticaretle siyaseti ülkeler artık karıştırmıyor. Ben şuna inanıyorum. ABD'nin almış olduğu vizeyi askıya alma kararının çok uzun süreçli olmayacağını, geçici olacağını düşünüyorum: Bizim ticaretimizi kısmen etkileyebilir ama bunun uzun süreli olacağını asla düşünmüyorum çünkü ticarette, siyasetin dışında ülkelerin kendi menfaatleri var. Artık büyük alıcılar, satıcılar bunu istemiyor, ülkeler de bunu biliyor. Önemli olan Türkiye olarak milli menfaatlerimizdir."

Ülkeler arasında dönem dönem bu tip soruların yaşanabildiğini vurgulayan Erdoğan, "Sorunun aklıselimle çözüleceğine inanıyoruz. Diplomatik süreç devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın açıklamalarını takip ediyoruz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.